Ενώ είναι εύκολο να δούμε τις φυσικές συνέπειες της ΣΚΠ, όπως η έλλειψη ισορροπίας, η δυσκολία στο περπάτημα, το τρέμουλο στα πόδια, η συναισθηματική επίδραση της νόσου δεν είναι τόσο εμφανής. Η ΣΚΠ μπορεί να επιφέρει διάφορους τύπους συναισθηματικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων ανεξέλεγκτο γέλιο και κλάμα. Ωστόσο, μπορείτε να διαχειριστείτε τις εναλλαγές της διάθεσης σας με θεραπεία και ειλικρινή επικοινωνία.
"Είσαι ευτυχισμένος τη μια στιγμή και θυμωμένος την επόμενη. Μπορεί να δακρύσεις με το ο,τιδήποτε ή να νευριάσεις με κάποιον χωρίς λόγο... Αυτά είναι μερικά από τα παραδείγματα των εναλλαγών της διάθεσης, τα οποία είναι κοινά σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας (MS).
Εντοπίζοντας την αιτία
Οι εναλλαγές διάθεσης στην σκλήρυνση κατα πλάκας μπορεί να συμβούν χωρίς προειδοποίηση και να κάνουν τον νοσούντα με ΣΚΠ να αισθάνεται απογοητευμένος με την έλλειψη συναισθηματικού ελέγχου. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτό που αισθάνεστε και να προσπαθήσετε να κατανοήσετε τους λόγους για τις συναισθηματικές μεταπτώσεις σας. Μπορείτε να επωφεληθείτε με το να μιλάτε για τα συναισθήματά σας στους δικούς σας ανθρώπους.
Όντας ειλικρινής θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας. Μερικοί συνήθεις λόγοι που σχετίζονται με τις εναλλαγές της διάθεσης είναι:
● στρες
● κατάθλιψη
● απογοήτευση
● ανησυχία
● θλίψη
Εκτός από τους εξωτερικούς παράγοντες, η ίδια η νόσος μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στις εναλλαγές της διάθεσης. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν επιδείνωση των συναισθηματικών συμπτωμάτων τους κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής της νόσου.
Υπάρχουν δύο τμήματα του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην συγκίνηση. Το ένα μέρος σχηματίζει συναισθηματικές αντιδράσεις, ενώ το άλλο σας επιτρέπει να τις ελέγξετε. Οι βλάβες που δημιουργούνται από τη νόσο μπορεί να εμφανιστούν στο τμήμα του εγκεφάλου που σας επιτρέπει να ελέγχετε τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αυτο-ελέγχου.
Μπορεί επίσης να προκαλέσει ανισορροπία στις εκφράσεις λύπης ή ευτυχίας. Το πρώτο βήμα για να ελέγξετε τις εναλλαγές της διάθεσης είναι να επικοινωνήσετε με το νευρολόγο σας. Ένας νευρολόγος ή ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σας δώσει τα εργαλεία για να επανακτήσετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν βοηθεια συζητώντας με ειδικούς ψυχολόγους ενώ άλλοι διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους με φάρμακα σταθεροποίησης της διάθεσης , αντι-αγχωτική φαρμακευτική αγωγή, ή αντικαταθλιπτικά.
Εκτός από τις θεραπείες, μπορείτε να πάρετε αυτά τα προληπτικά μέτρα για τον έλεγχο διάθεσής σας:
- Μειώστε το καθημερινό άγχος και βρείτε χρόνο να χαλαρώσετε.
- Βρείτε έναν φίλο και μιλήστε του για τις απογοητεύσεις ή τους φόβους σας. Απλά μιλώντας μπορεί να σας βοηθήσει να απελευθερώσετε τα συναισθήματά σας.
- Βρείτε υποστήριξη. Συμμετάσχετε σε μια ομάδα υποστήριξης ασθενών με ΣΚΠ. Μιλώντας με άλλους που περνούν μια παρόμοια εμπειρία μπορεί να σας βοηθήσει.
- Ξεκινήστε γιόγκα ή διαλογισμό. Οι ηρεμιστικές ιδιότητες της γιόγκα και ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει το μυαλό σας ηρεμήσει και να επικεντρωθεί.
- Εξηγήστε στους γύρω σας για τις εναλλαγές της διάθεσης σας. Μερικές φορές η ανησυχία για το τι μπορεί να πιστεύουν μπορεί να σας προκαλέσει επιπλέον πίεση και άγχος. Αν εξηγήσετε στους άλλους ότι είναι μέρος της νόσου σας θα απελευθερωθείτε από επιπρόσθετο άγχος και στεναχώρια.
- Αναπνεύστε. Μια βαθιά εισπνοή μπορεί να σας ηρεμήσει και να σας δώσει χρόνο να ελέγξετε τον εαυτό σας, όταν βρεθείτε σε μια αγχωτική κατάσταση.
- Συνειδητοποιώντας τι ενεργοποιεί τα συναισθήματα σας, μπορεί επίσης να βοηθήσει.
- Άσκηση. Η σωματική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι έχει θετική επίδραση στην ψυχική ευεξία.
Να θυμάστε ότι οι εναλλαγές της διάθεσης είναι κοινές σε ασθενείς με σκλήρυνση κατα πλάκας. Δεν θα πρέπει να είναι λόγος για να ντρέπεστε ή να νοιώθετε αμηχανία, αλλά ούτε και πρέπει να το αγνοήσετε.
Απευθυνθείτε στον νευρολόγο σας και πείτε του ότι υποφέρετε από άγχος, κατάθλιψη, θλίψη και ανεξέλεγκτα συναισθήματα. Μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας που θα μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματα σας. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διαχειριστείτε το πρόβλημα και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υποφέρετε και να το αποσιωπήτε.
πηγή: healthline.com
0 Σχόλια