Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αλάτι προκαλεί εθισμό, με τον ίδιο τρόπο που τον προκαλούν το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.
Εδώ και χρόνια ακούµε τους ειδικούς να συµβουλεύουν να µειώσουµε το αλάτι που προσθέτουµε στο φαγητό, γιατί η υπερβολική κατανάλωση νατρίου συµβάλλει στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Το αλάτι υπάρχει παντού - από το ψωμί και τα αλλαντικά μέχρι τα τυριά, τα δημητριακά για πρωινό, ακόμα και τα γλυκά, τα φρούτα και τα λαχανικά. Για τους ειδικούς είναι το κόκκινο πανί, καθώς θεωρείται κύριος παράγοντας κινδύνου για υπέρταση, που με τη σειρά της σχετίζεται με πολλά δεινά, μεταξύ των οποίων τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Το αλάτι προστίθεται ως συντηρητικό και ενισχυτικό γεύσης στα επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ σε πολλά άλλα, απλώς υπάρχει.
Πώς μπορεί, λοιπόν, να ξέρει κανείς πόσο τρώει στ' αλήθεια;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι περισσότεροι από εμάς τρώνε πολύ περισσότερα από τα 6 γραμμάρια την ημέρα (ένα κουταλάκι του γλυκού) που συνιστώνται για καλή υγεία. Και αυτό, διότι το 75% του αλατιού που καταναλώνουμε καθημερινά είναι «κρυμμένο» στα διάφορα τρόφιμα.
Σύµφωνα µε ευρωπαίους ειδικούς που µελετούν τη σχέση του αλατιού µε τα καρδιαγγειακά νοσήµατα, η µείωση της ηµερήσιας πρόσληψης αλατιού κατά 5 γρ. (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) µπορεί να περιορίσει τα περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων κατά 23% και των καρδιαγγειακών νόσων κατά 17%.
Οι ερευνητές υπολόγισαν πως αν μειωθεί στο μισό η μέση κατανάλωση άλατος στον κόσμο, θα αποτρέπονται ετησίως περισσότεροι από 1 εκατομμύριο θάνατοι από εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν 3 εκατομμύρια θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επειδή όμως είναι πολύ δύσκολο να μετρήσει κάποιος με ακρίβεια το αλάτι που καταναλώνει, δεδομένου ότι υπάρχουν και κρυφές πηγές άλατος (όπως το ψωμί), το αληθινό όφελος πιθανώς θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό.
Υπάρχουν όμως και άλλα κύτταρα του αίματος όπως τα Τ-λεμφοκύταρα, σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα οποία δεν τα πάνε καθόλου καλά με το αλάτι και μπορούν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία. Έτσι, το αλατάκι δεν ανεβάζει μόνο την πίεση αλλά μπορεί να θεωρηθεί εν μέρει υπαίτιο και για ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας. Και αυτό γιατί επιφέρει σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα.
Η ποσότητα του άλατος στη διατροφή μας μπορεί να παίζει ρόλο στην «επανάσταση» που κάνει το ανοσοποιητικό εναντίον του σώματος, προκαλώντας αυτοάνοσα νοσήματα.
Αλλά το αλάτι μπορεί να βλάψει και ...την ομορφιά αφού συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών που ευνοεί την εμφάνιση και την επιδείνωση της κυτταρίτιδας.
Αυστραλοί και Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το αλάτι προκαλεί εθισμό, με τον ίδιο τρόπο που τον προκαλούν το κάπνισμα και τα ναρκωτικά.
Για να περιορίσετε την κατανάλωση άλατος και να την φέρετε στα 6 γραμμάρια την ημέρα που συνιστώνται για καλή υγεία, μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό που ετοιμάζετε στο σπίτι.
Με κάθε αναποδογύρισμα της μέσης αλατιέρας πέφτει στο φαγητό ποσότητα άλατος έως 0,5 γραμμάριο.
Επίσης, να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να εντοπίζετε τις λέξεις αλάτι, νάτριο, sodium και διάφορες παραλλαγές που τις περιέχουν (λ.χ. νιτρώδες νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο).
Σε κάθε περίπτωση, τα μυρωδικά στο φαγητό είναι η νοστιμότερη και ευκολότερη λύση για να φτιάχνει κανείς ξεχωριστά φαγητά και ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει το αλάτι αλλά και τα λιπαρά.
Πηγή: www.iatronet.gr
0 Σχόλια