Νέες οδηγίες για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας
Οδηγίες για την χορήγηση απαλλαγών από τέλη κυκλοφορίας οχημάτων που ανήκουν σε αναπήρους δίνει εγκύκλιος της ΓΓΔΕ όπου καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι λεπτομέρειες για την απαλλαγή.
Η ΓΓΔΕ με την εγκύκλιο της δίνει οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των αναπήρων όπου αναφέρει ότι από 1-1-2013, αρμόδια όργανα για τη γνωμάτευση των παθήσεων και τον καθορισμό των ποσοστών αναπηρίας σε κάθε περίπτωση είναι τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) ή η Ανωτάτη του Στρατού Υγειονομική Επιτροπή (Α.Σ.Υ.Ε.) καθώς και οι Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Ναυτικού (Α.Ν.Υ.Ε.), Αεροπορίας (Α.Α.Υ.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, δεδομένου ότι οι εν λόγω Υγειονομικές Επιτροπές δεν έχουν καταργηθεί και εξακολουθούν να ασκούν τα καθήκοντά τους και μετά την 01-09-2011.
Επίσης, για την χορήγηση της ανωτέρω απαλλαγής, θα πρέπει το όχημα να είναι εξ ολοκλήρου στην ιδιοκτησία του αναπήρου.
Περαιτέρω, η πάθηση από την οποία πάσχει ο ανάπηρος πρέπει να εμπίπτει στον πίνακα απαλλαγών.
Οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1650κ.εκ.:
1. Πλήρης παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.Οχήματα με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι και 2650κ.εκ. και 3650κ.εκ.: Πλήρης παράλυση των κάτω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω κατ'εξαίρεση απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας για αυτοκίνητο μέχρι 2650 κ.εκ. και για ποσοστό αναπηρίας 100% μέχρι 3650κ.εκ.
2. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δυο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%
3. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δυο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δυο άνω άκρων , με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο το 67 % από το οποίο το 40% τουλάχιστο από το ένα κάτω άκρο.
4. Ολική και από τους δυο οφθαλμού τύφλωση με ποσοστό αναπηρίας 100%
5. Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%
6. Αυτισμός, εφόσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο, οι οποίοι εξαιτίας των παθήσεων αυτών έχουν καταστεί ανάπηροι, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ανίκανοι για εργασία και έχουν ανάγκη βοήθειας.
7. Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).
8. Δρεπανοκυτταρική αναιμία ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.
9. Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.
Πέραν των ανωτέρω προϋποθέσεων, η γνωμάτευση της πάθησης συνοδεύεται υποχρεωτικά και από συμπληρωματική ιατρική βεβαίωση ( δύναται να αναγράφεται και στο κύριο σώμα της γνωμάτευσης) αναφορικά με την υπαγωγή ή μη των ενδιαφερομένων με τις παθήσεις του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (Ε.Π.Π.Π.Α.).
Εξάλλου, όπως αναφέρει η εγκύκλιος δόθηκε εξουσιοδότηση στους κατά τόπους αρμόδιους Οικον. Εφόρους, μετά τη διαπίστωση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων, να εγκρίνουν την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας των επιβατικών ΙΧ που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε αναπήρους.
Η απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας χορηγείται μόνο με την έκδοση σχετικής απόφασης του Προϊσταμένου της αρμόδιας Φορολογικής αρχής. και αφορά στα επόμενα έτη από την έκδοσή της, με εξαίρεση τα νέα οχήματα τα οποία δικαιούνται απαλλαγής και για το πρώτο έτος ταξινόμησης.
Τονίζεται ότι στις περιπτώσεις ταξινόμησης αναπηρικού οχήματος, απαιτείται και έκδοση Απόφασης Προϊσταμένου της αρμόδιας Φορολογικής Αρχής για την χορήγηση απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας.
Τέλος, σε περίπτωση θανάτου αναπήρου, στον οποίο είχε χορηγηθεί απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο , λόγω της αναπηρίας του, οι κληρονόμοι, στους οποίους περιέρχεται αυτό, οφείλουν να καταβάλλουν εμπρόθεσμα (έως 31-12) τα τέλη κυκλοφορίας για το συγκεκριμένο όχημα για το επόμενο έτος από εκείνο του θανάτου του κληρονομουμένου
Πηγή: www.dikaiologitika.gr
0 Σχόλια