Ερευνητές από τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα μια μελέτη στην οποία ανακάλυψαν ότι η αναστολή ενός ένζυμου του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ζημιών που συνδέονται με τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣκΠ), και άλλες ασθένειες του εγκεφάλου.
Τα δύο ευρήματα δημοσιεύτηκαν αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Annals of Neurology.
Βλάβη της μυελίνης
Στην ΣκΠ, το προστατευτικό περίβλημα της μυελίνης γύρω από τις νευρικές ίνες ή έχει υποστεί ζημιά ή έχει καταστραφεί, διακόπτοντας την ικανότητα των νευρικών κυττάρων να επικοινωνούν μεταξύ τους. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται απομυελίνωση, είναι αυτό που προκαλεί το φάσμα των αισθητηριακών, γνωσιακών και κινητικών προβλημάτων της νόσου.
Ο επικεφαλής της έρευνας της νέας μελέτης, Larry Sherman, καθηγητής στο Oregon Health & Science University, ηγείται ενός εργαστηρίου που είχε μελετήσει την ΣΚΠ και άλλες διαταραχές καταστροφής της μυελίνης, για σχεδόν 15 χρόνια. Το 2005, η ομάδα του Larry Sherman δημοσίευσε μια μελέτη στο Nature Medicine, όπου αναφέρουν την ανακάλυψη ενός σακχάρου που ονομάζεται υαλουρονικό οξύ το οποίο φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην απομυελίνωση σε συνδυασμό με αυξημένο τοπικά οξειδωτικό στρες. Βρήκαν μεγάλες ποσότητες υαλουρονικού οξέος στα σημεία βλάβης της μυελίνης σε ανθρώπους και ζώα, και πρότειναν ότι η ίδια η ζάχαρη σταματά την επαναμυελίνωση, ή την επισκευή της κατεστραμμένης μυελίνης, εμποδίζοντας τα κύτταρα που σχηματίζουν τη μυελίνη να λειτουργήσουν σε εκείνα τα σημεία.
Η είδηση αυτή έρχεται στο φως ταυτόχρονα με δύο επιτυχημένες δοκιμές ενός νέου φαρμάκου για την ΣκΠ που «επαναπρογραμματίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ώστε να μην επιτίθεται στις νευρικές ίνες.
Ένζυμο αποτρέπει την επισκευή της μυελίνης
Τώρα, στα τελευταία ευρήματά τους, ο Sherman και οι συνεργάτες του πρότειναν πως δεν είναι το ίδιο το υαλουρονικό οξύ, αλλά οι ενώσεις στις οποίες διασπάται, με την βοήθεια ενός ενζύμου που ονομάζεται υαλουρονιδάση, που αποτρέπει την επαναμυέλίνωσης ή την επισκευή της μυελίνης. Βρήκαν πολύ υψηλά επίπεδα του ενζύμου σε βλάβες του εγκεφάλου των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και του νευρικού συστήματος των ποντικών με μια αντίστοιχη νόσο.
Όταν μπλόκαραν την δραστικότητα του ενζύμου στα ποντίκια με την αντίστοιχη νόσο, η διαφοροποίηση των κυττάρων μυελίνης αποκαταστάθηκε. Αλλά ίσως το πιο σημαντικό αποτέλεσμα της μελέτης ήταν ότι το φάρμακο που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για την αποκατάσταση της μυελίνης, επίσης οδήγησε σε βελτιωμένη λειτουργία των νευρικών κυττάρων.
Νέα στόχος στα φάρμακα η προώθηση της επισκευής της μυελίνης
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε εντοπίσει ένα νέο στόχο, ώστε τα φάρμακα θα μπορούσαν να προωθήσουν την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου εγκεφάλου σε οποιαδήποτε διαταραχή στην συμβαίνει απομυελίνωση, λέει ο Sherman σε δήλωσή του. Οποιοδήποτε είδος θεραπείας μπορεί να προωθήσει την επαναμυελίνωση, θα μπορούσε να είναι σωτήριο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες συναφείς διαταραχές, προσθέτει.
Ο Sherman, ο οποίος είναι επίσης ανώτερος επιστήμονας στο Τμήμα Νευροεπιστημών στο Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Πρωτευόντων Θηλαστικών του Όρεγκον, αναφέρει ότι το επόμενο βήμα είναι να αναπτύξουμε ένα φάρμακο που στοχεύει συγκεκριμένα στην επίδραση της υαλουρονιδάσης.
Λέει ότι το φάρμακο που χρησιμοποιείται στη μελέτη αυτή τη στιγμή δεν θα ήταν κατάλληλο για τον άνθρωπο επειδή έχει δυνητικά σοβαρές παρενέργειες. Όμως, ένα φάρμακο που έχει σχεδιαστεί μόνο για το κλείδωμα της υαλουρονιδάσης είναι πιο πιθανό να έχει καθόλου ή λίγες παρενέργειες. Τα ευρήματα είναι πιθανό να επηρεάσουν την έρευνα και την ανάπτυξη φαρμάκων για την σκλήρυνση κατά πλάκας και για μια σειρά άλλων διαταραχών που σχετίζονται με την απομυελίνωση, συμπεριλαμβανομένων των επιπλοκών που προκύπτουν από την πρόωρη γέννηση.
Δεν είναι θεραπεία της ΣκΠ
Επίσης, ο Sherman σημειώνει ότι το μπλοκάρισμα του ενζύμου δεν αποτελεί θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας. Άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να συμβάλλουν στην απομυελίνωση τόσο στην σκλήρυνση κατά πλάκας όσο και σε συναφείς με αυτήν ασθένειες. Αλλά η ανακάλυψη του ενζύμου, και το μπλοκάρισμά του, μπορεί να «οδηγήσουν σε νέους τρόπους για την επισκευή του εγκεφάλου και της βλάβης του νωτιαίου μυελού, είτε με τη στοχοθέτηση μόνο αυτού του ενζύμου, ή αναστέλλοντας το ένζυμο σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες».
Πηγή: nutrilabs.gr
0 Σχόλια