Ποιες είναι εκείνες οι κακές καθημερινές συνήθειες που ανεβάζουν την αρτηριακή μας πίεση στα ύψη;

Ο τρόπος ζωής, η διατροφή και οι καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την αρτηριακή μας πίεση, όπως και τον έλεγχο που έχουμε πάνω της. Και επειδή, αν η πίεσή μας αφεθεί εκτός ελέγχου, οι επιπτώσεις μπορούν να είναι πολύ σοβαρές, ας ρίξουμε μια ματιά στις πιο επικίνδυνες συνήθειες για την πίεσή μας.

Δεν τρώμε σωστά

Πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή για να ρυθμίζουμε τα επίπεδα της αρτηριακής μας πίεσης, αλλά και για να την ελαττώσουμε. Προσπαθήστε η διατροφή σας να είναι πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και σπόρους, όπως και πηγές άλιπης πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο και τα ψάρια.

Πολύ αλάτι

Όσο περισσότερο αλάτι περιέχει η διατροφή μας, τόσο πιο αυξημένη θα είναι η αρτηριακή μας πίεση. Πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερα από 2.300 mg νατρίου καθημερινά και ακόμα λιγότερο αν η πίεσή μας είναι ήδη ανεβασμένη.

Δεν προσέχουμε τα κιλά μας

Αν είστε υπέρβαροι, το να χάσετε ακόμα και 5 κιλά θα σας βοηθήσει σημαντικά να ελαττώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Επιπλέον, τα περιττά κιλά μας βάζουν σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλέον επιπλοκές, όπως προβλήματα με την χοληστερόλη και διαβήτη—άρα έχουμε ακόμα περισσότερους λόγους να προσέχουμε το βάρος μας.

Δεν γυμναζόμαστε

Όπως είναι λογικό, το να ασκούμαστε τακτικά είναι σημαντικό και για την ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης. Η τακτική γυμναστική μας βοηθάει να ρυθμίσουμε το βάρος μας, να προλάβουμε την υπέρταση αλλά και να ελαττώσουμε το στρες—άλλον έναν παράγοντα κινδύνου.

Πίνουμε πολύ αλκοόλ

Η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις στην αρτηριακή μας πίεση πόσο μάλλον, υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού σε μικρές δόσεις έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας. Όταν όμως το παρακάνουμε με το αλκοόλ, οι συνέπειες είναι καταστροφικές και όχι μόνο για την πίεση.

Καπνίζουμε

Το κάπνισμα δεν πιστεύεται ότι μπορεί να προκαλέσει υπέρταση, αλλά σίγουρα μπορεί να την επιδεινώσει σε τεράστιο βαθμό, προκαλώντας βλάβες στις αρτηρίες και στα αιμοφόρα αγγεία. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι μέσα στον πρώτο χρόνο που κάποιος θα κόψει το κάπνισμα, έχει μειώσει ήδη σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Στρες, στρες, στρες

Το στρες είναι αναπόφευκτο στην καθημερινή μας ζωή. Αυτό όμως που βρίσκεται (σε μεγάλο, τουλάχιστον, βαθμό) υπό τον έλεγχό μας είναι το πώς θα το διαχειριστούμε και πόσο θα το αφήσουμε να μας επηρεάσει αρνητικά. Όσο περισσότερο στρες βιώνουμε, τόσο χειρότερες και ορατές γίνονται οι σωματικές του επιπτώσεις και ορμονικά μιλώντας, και με το να μας κάνει να καταφεύγουμε σε αντιδράσεις όπως η υπερφαγία και η κατάχρηση αλκοόλ.

Γράφει: Διάκος Θοδωρής
Πηγή: www.iatronet.gr