ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο στους 180° C. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (1 ώρα) και τα χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με 100 γρ. από τη μετρημένη ζάχαρη. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα, σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε με τη σειρά έναν-έναν τους κρόκους, τα αμύγδαλα και τη λιωμένη σοκολάτα. Σταματάμε το χτύπημα μόλις ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα. Καλύπτουμε μια φόρμα για κέικ (με διάμετρο περίπου 20 εκ.) με λαδόκολλα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το απλώνουμε να πάει παντού και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρουμε μαζί με σάλτσα φράουλας, φρέσκες φράουλες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΥΛΙΚΑ:
■ 300 γρ. αμύγδαλα λευκά
■ 170 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
■ 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
■ 4 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
■ 170 γρ. βούτυρο αγελάδος
■ σάλτσα φράουλας
■ φρέσκες φράουλες
■ 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Πηγή: www.gastronomos.gr
Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο στους 180° C. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς (1 ώρα) και τα χτυπάμε στο μούλτι ή στο μπλέντερ να γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια τα ανακατεύουμε με 100 γρ. από τη μετρημένη ζάχαρη. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάμε με το σύρμα, σε χαμηλή προς μεσαία ταχύτητα, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη να αφρατέψουν. Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε με τη σειρά έναν-έναν τους κρόκους, τα αμύγδαλα και τη λιωμένη σοκολάτα. Σταματάμε το χτύπημα μόλις ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα, ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στο μείγμα. Καλύπτουμε μια φόρμα για κέικ (με διάμετρο περίπου 20 εκ.) με λαδόκολλα και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Το απλώνουμε να πάει παντού και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Βγάζουμε το κέικ από το φούρνο, το ξεφορμάρουμε πάνω σε μια σχάρα με ποδαράκια και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
Σερβίρουμε μαζί με σάλτσα φράουλας, φρέσκες φράουλες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
ΥΛΙΚΑ:
■ 300 γρ. αμύγδαλα λευκά
■ 170 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
■ 200 γρ. κουβερτούρα 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη
■ 4 αυγά, χωρισμένα σε ασπράδια και κρόκους
■ 170 γρ. βούτυρο αγελάδος
■ σάλτσα φράουλας
■ φρέσκες φράουλες
■ 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα
Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Πηγή: www.gastronomos.gr
0 Σχόλια