Η κατάθλιψη είναι πλέον η κύρια αιτία κακής υγείας και αναπηρίας στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μετά από μια τεράστια άνοδος του αριθμού των ανθρώπων που αναφέρουν ότι υποφέρουν από την πάθηση, η οποία έχει ξεπεράσει τις αναπνευστικές ασθένειες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία περισσότεροι από 300 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωσθεί με κατάθλιψη, μια αύξηση άνω του 18% μεταξύ 2006 και 2015.Ο ΠΟΥ είπε ότι ελπίζει σε βελτίωση της διαθεσιμότητας της θεραπείας για την πάθηση η οποία έχει τεράστιο ανθρώπινο κόστος, ενώ κοστίζει παράλληλα δισεκατομμύρια στην παγκόσμια οικονομία.
H Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ, Δρ Margaret Chan, δήλωσε: «Τα νέα αυτά στοιχεία είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλες τις χώρες, ώστε να ξανασκεφτούν τη προσέγγισή τους στην ψυχική υγεία και για να την αντιμετωπίσουν με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος».
Ο Δρ Skekhar Saxena του ΠΟΥ, δήλωσε ότι η έλλειψη κατανόησης της πάθησης και η προκατάληψη απέναντι σε όσους υποφέρουν από αυτήν παραμένουν εμπόδια για την αποτελεσματική θεραπεία. «Για κάποιον που ζει με την κατάθλιψη, το να μιλήσει σε ένα άτομο που εμπιστεύεστε είναι συχνά το πρώτο βήμα για τη θεραπεία και την ανάκαμψη», είπε.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν το 50% των ατόμων με κατάθλιψη δεν λαμβάνουν θεραπεία και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται είναι συχνά αναποτελεσματικά. Κατά μέσο όρο, μόνο 3% των προϋπολογισμών για την υγεία επενδύονται στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι η επένδυση στον τομέα της ψυχικής υγείας έχει και οικονομικό νόημα και υποστηρίζει ότι για κάθε δολάριο που επενδύεται στη καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος, υπάρχει μια επιστροφή των 4 δολαρίων από την καλύτερη υγεία και την ικανότητα για εργασία.
Ωστόσο, ορισμένοι επαγγελματίες και ακτιβιστές της ψυχικής υγείας λένε ότι το ανθρώπινο κόστος της πάθησης είναι ανυπολόγιστο και ότι δεν θα πρέπει να εστιάζουμε αποκλειστικά και μόνο στο εκτιμώμενο κόστος για την οικονομία και στο να στείλουμε τους ανθρώπους «πίσω στη δουλειά», επειδή αυτό δεν είναι πάντα χρήσιμο και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα.
Υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας, η οποία είναι η κύρια αιτία θανάτου σε άνδρες κάτω των 35 ετών.
Οι διάφορες ψηφιακές θεραπείες, όπως εφαρμογές για tablet και smartphone, έχουν αποδειχθεί αμφιλεγόμενες, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι, ενώ μπορούν να βοηθήσουν κάποιους ανθρώπους, δεν αποτελούν υποκατάστατο για τη θεραπεία από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.
Πηγή: www.iatrikanews.gr
0 Σχόλια