Υπάρχουν κάποια συμπτώματα που σας δείχνουν ότι μια επίσκεψη στον οφθαλμίατρο καθίσταται αναγκαία, ιδιαίτερα αν έχουν διάρκεια. Και φυσικά όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα
Τα συμπτώματα στα μάτια είναι πολύ συνηθισμένα και μερικές φορές έχουν σοβαρές αιτίες, γι’ αυτό και δεν πρέπει να τα αμελούμε.
Ο χειρουργός - οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος - Ιωάννης Κανελλόπουλος, καθηγητής Κλινικής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, παραθέτει μερικά από τα πιο συνηθισμένα:
Βλέπετε θολά. Αν δεν μπορείτε να αναγνωρίσετε πλέον έναν φίλο που στέκεται σε απόσταση τριών μέτρων ή αν το αγαπημένο σας περιοδικό είναι πολύ θολό για να το διαβάσετε, μπορεί να πάσχετε από κάποια διαθλαστική ανωμαλία (π.χ. πρεσβυωπία). Αν βλέπετε θολά τα αντικείμενα είτε βρίσκονται κοντά είτε μακριά σας, μπορεί να έχετε αστιγματισμό. Αλλες πιθανές αιτίες του θολώματος της όρασης είναι ο καταρράκτης, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς κ.λπ.
Δεν βλέπετε καθαρά το βράδυ. Αν η νυχτερινή όρασή σας φθίνει και δεν μπορείτε να διακρίνετε πλέον τον σκύλο στον κήπο ή το χαλάκι στην είσοδο του σπιτιού, ίσως έχετε αρχίσει να αναπτύσσετε καταρράκτη, μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (συνήθως κληρονομούμενη) κ.λπ.
Βλέπετε «φωτάκια». Αν αρχίσετε να βλέπετε λάμψεις, αστραπές, τελίτσες, φωτάκια ή μαύρα σημαδάκια που μετακινούνται, ίσως έχετε αποκόλληση υαλοειδούς ή, σοβαρότερα ακόμα, αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Η όρασή σας δεν προσαρμόζεται εύκολα από το σκοτάδι στο φως. Αν τα μάτια σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι συνήθως για να προσαρμοστούν στο λαμπερό φως στο χολ, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι εξασθενούν οι μύες που βοηθούν την ίριδά τους να διαστέλλεται και να συστέλλεται. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ηλικία ή σε διάφορα οφθαλμολογικά προβλήματα.
Πονάει το μάτι σας. Αν δεν το έχετε χτυπήσει, ο πόνος ίσως οφείλεται σε κάποιο συστηματικό (σ.σ. του υπόλοιπου σώματος) πρόβλημα, όπως η θυρεοειδοπάθεια ή ακόμα και η σκλήρυνση κατά πλάκας. Να θυμάστε πως υπάρχουν τουλάχιστον 185 συστηματικά νοσήματα που προκαλούν συμπτώματα στα μάτια.
Έχετε «τυφλά» σημεία στο οπτικό πεδίο. Το σκότωμα, όπως λέγεται επιστημονικά, μπορεί να έχει πολλές αιτίες, όπως γλαύκωμα, τραύμα του αμφιβληστροειδούς, προβλήματα στην ωχρά κηλίδα, επιπλοκές του διαβήτη κ.λπ.
Αν το «τυφλό» σημείο μοιάζει με κουρτίνα που έρχεται από το πλάι προς το κέντρο, ενδέχεται να οφείλεται σε αιμορραγία ή αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.
Και αν βλέπετε με επίπεδα (από τη μέση και πάνω, αλλά όχι από τη μέση και κάτω), ίσως η αιτία είναι αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, αιμορραγία στο υαλώδες σώμα κ.λπ.
Έχετε συχνούς πονοκεφάλους. Μπορεί να μη βλέπετε καλά και έτσι αναγκάζονται οι μύες των ματιών να εργάζονται πιο σκληρά, με συνέπεια να κουράζονται τα μάτια και να εκδηλώνετε πονοκέφαλο.
Τα βλέπετε όλα διπλά. Αν δεν έχετε πιει αλκοόλ, η διπλωπία σας μπορεί να οφείλεται σε υψηλό αστιγματισμό, κερατόκωνο ή στραβισμό, ή ακόμα και σε σωματικά νοσήματα όπως η θυρεοειδοπάθεια, η μυασθένεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω υπέρτασης στις μεγαλύτερες ηλικίες κ.λπ.
Βλέπετε κυματιστά. Οταν οι ευθείες γραμμές στα αντικείμενα γύρω σας (π.χ. στις κουρτίνες) μοιάζουν ξαφνικά τεθλασμένες, τα χρώματα ξεθωριασμένα και γενικώς βλέπετε παραμορφωμένα τα πράγματα γύρω σας, ίσως έχετε υγρού τύπου εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Νιώθετε πίεση στα μάτια. Το αίσθημα πιέσεως βαθιά μέσα στο μάτι ίσως αποτελεί ένδειξη ότι αρχίζετε να αναπτύσσετε γλαύκωμα.
Βλέπετε ένα φωτοστέφανο γύρω από τα πράγματα. Μπορεί να οφείλεται σε καταρράκτη, μυωπία, οξύ γλαύκωμα και άλλα προβλήματα. Η άλως αυτή συνήθως είναι εντονότερη στο σκοτάδι. Εάν συνδυάζεται με τάση εμέτου και πολύ σκληρό οφθαλμικό βολβό στην αφή, είναι επείγον περιστατικό.
Δυσκολεύεστε να γράψετε στο κομπιούτερ. Όταν κάποιος πρέπει να σκύβει πάνω από την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή του για να δει καθαρά, δεν ευθύνεται η πολύωρη εργασία αλλά η μυωπία του που μπορεί να επιδεινώνεται.
Πηγή: ygeia.tanea.gr
0 Σχόλια