Το καλοκαίρι είναι για όλους μια δύσκολη εποχή όπου συμπτώματα όπως η κόπωση χειροτερεύουν λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας. Παράλληλα, η διατροφή που συνιστάται σε όλους, όπως κατανάλωση πολλών υγρών, προκαλεί αυξημένη ενούρηση κάτι που επίσης δεν είναι επιθυμητό.
Ας δούμε λοιπόν κάποια τρόφιμα που μειώνουν τη θερμοκρασία του σώματος χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Η κατανάλωση τροφής γενικά αυξάνει την θερμοκρασία του σώματος καθώς αυξάνεται και ο μεταβολικός ρυθμός με σκοπό την πέψη της τροφής. Έτσι αρχικά πρέπει να μειώσουμε την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνουμε. Όσο για την ποιότητα, χρειάζεται να καταναλώνουμε τροφές εύκολες στην πέψη για να μην αυξηθεί πολύ ο μεταβολικός ρυθμός και άρα η θερμοκρασία του σώματος. Έτσι καλό είναι να αποφεύγουμε τα δημητριακά ολικής άλεσης όπως στο μαύρο ψωμί. Να καταφεύγουμε σε λιγότερες φυτικές ίνες όπως άσπρο ρύζι αντί αναποφλοίωτο.
Τα καυτερά μπαχαρικά αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος αλλά ανακουφίζουν από τη ζέστη καθώς η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Η κατανάλωση αλκοόλ και καφείνης πρέπει να αποφεύγεται καθώς προκαλεί αφυδάτωση. Τα τηγανητά αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος λόγω των πολλών λιπαρών.
Από την άλλη, το καλοκαίρι σημαίνει πολύ ήλιος άρα βιταμίνη D που είναι απαραίτητη στην σκλήρυνση κατά πλάκας. Για αυτόν τον λόγο δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψη συμπληρώματος αυτής. Επιπροσθέτως, υπάρχουν πάρα πολλά φρούτα και λαχανικά. Έτσι ευνοείται η αυξημένη κατανάλωσή τους με πρώτα στην λίστα ατά που μειώνουν την θερμοκρασία του σώματος όπως: καρπούζι, ντομάτα, πεπόνι, σταφύλι, ρόδι, ζωμό, καρύδας, μάραθο, σουσάμι, ραπανάκι, μέντα, αγγούρι, μαρούλι, μπανάνα, ροδάκινο, βερίκοκο. Τα ωμά φρούτα και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν υψηλό ποσοστό νερού και είναι εύκολα στην πέψη.
Τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά άρα απαραίτητα. Μέσα σε αυτά είναι και η βιταμίνη Α που είναι απαραίτητη για την όραση, η οποία μπορεί να δυσκολεύεται από την πάθηση και από την ζέστη. Η βιταμίνη C που συμπεριλαμβάνεται επίσης, είναι απαραίτητη για την καλή πέψη και έτσι την γρήγορη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων και έτσι στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
Έτσι συνιστάται νερό με λεμόνι κάθε πρωί. Η μπανάνα είναι υψηλή σε κάλιο και έτσι ρυθμίζει την πίεση και το σάκχαρο που απορυθμίζονται με την ζέστη. Το αγγούρι είναι καλή πηγή ασβεστίου, βιταμινών Β και ψευδαργύρου, εξίσου απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ενάντια στην κόπωση. Τα ραδίκια είναι πλούσια σε κάλιο και βιταμίνη C.
Την βιταμίνη Β12, το σελήνιο και τον ψευδάργυρο μπορούμε να τα πάρουμε από τα ψάρια που είναι εξίσου ευκολοχώνευτα. Το σουσάμι περιέχει ασβέστιο και μαγνήσιο τα οποία είναι απαραίτητα στην πάθησηγια την σωστή λειτουργία του μυοσκελετικού συστήματος. Μαζί με το κάλιο βοηθούν στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας που είναι συχνό φαινόμενο στους ασθενείς. Εν συνεχεία, το ροδάκινο βοηθά στην ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος μέσω των βιταμινών Α, Β2 και καλίου και το βερίκοκο μειώνει την δίψα και την υπερθερμία.
Επιπροσθέτως, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β που είναι απαραίτητες στην πάθηση, μειώνουν την σωματική ζέστη. Τέλος, η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, εκτός των κορεσμένων λιπαρών που αντενδείκνυνται στη σκλήρυνση κατά πλάκας και όχι μόνο, απαιτεί πρόσληψη επιπλέον νερού για την αποβολή των απορριμμάτων αυτών.
Αυτό οδηγεί είτε στην συχνοουρία είτε στην αφυδάτωση όταν είναι ανεπαρκής η ποσότητα νερού. Θέλουμε λοιπόν, μια διατροφή που να απαρτίζεται κυρίως από φρούτα και λαχανικά με έμφαση σε αυτά που μειώνουν την θερμοκρασία του σώματος αλλά και το ψάρι ψητό ή βραστό.
Από: Εύα Ε. Ζιώζιου - Διατροφολόγος, Διαιτολόγος
Πηγή: www.ziozioueva.gr
0 Σχόλια