Επειδή η μοναξιά μπορεί να έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις στην υγεία μας – και την σωματική, και την ψυχική – οι παρακάτω συμβουλές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες…
Η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα που λίγο-πολύ όλοι μας έχουμε νιώσει κάποια στιγμή. Κάποιοι παίρνουν κίνητρο και αλλάζουν την ζωή τους, ενώ άλλοι προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση, μαθαίνοντας να πρακτικά να ζουν μόνοι. Στην πραγματικότητα, όμως, η μοναξιά είναι ένα συναίσθημα ιδιαίτερα επικίνδυνο, καθώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας, και όχι μόνο την ψυχική.
Συγκεκριμένα, έρευνες έδειξαν ότι η μοναξιά συνδέεται με αυξημένο βάρος στην περιοχή της κοιλιάς, αυξημένη αρτηριακή πίεση και ανοχή στην ινσουλίνη. Αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής προσβολής, αλλά και διαβήτη τύπου 2. Τέλος, έχει επιβεβαιωθεί ότι τα αισθήματα μοναξιάς είναι παράγοντες που επιδεινώνουν τον χρόνιο πόνο, την κατάθλιψη και την κατάχρηση ουσιών. Πώς θα την αντιμετωπίσουμε, λοιπόν;
Αρχικά, πρέπει να καταλάβουμε τι είναι η μοναξιά. Πολλοί την μπερδεύουν με την μοναχικότητα, αλλά αυτό είναι μεγάλο λάθος. Η μοναχικότητα είναι επιλογή, και σημαίνει απλά πως ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει μόνος του, ή με περιορισμένη κοινωνική δραστηριότητα. Μπορεί να περάσει εξίσου καλά κάνοντας παρέα με άλλους ανθρώπους, αλλά δεν είναι κάτι που έχει ανάγκη, συνεπώς δεν πρόκειται να επηρεαστεί η ζωή του σε μεγάλο βαθμό από την παρουσία άλλων.
Μικρά βήματα
Αν αισθάνεστε απομονωμένοι, ξεκινήστε με μικρά βήματα, ώστε να νιώσετε άνετα. Ακόμα και το να συνεχίσετε να βγαίνετε από το σπίτι, για τις καθημερινές σας δουλειές, είναι ένας τρόπος να μην κλείνεστε συναισθηματικά. Το γυμναστήριο, επίσης, είναι μια πολύ καλή ιδέα.
Βγείτε από τα social media
Ο τρόπος που λειτουργούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ περίεργος. Από την μία, αποτελούν τον πιο εύκολο τρόπο να συνδεθούμε με ανθρώπους. Από την άλλη, όπως έχουν δείξει αρκετές έρευνες, το να ασχολούμαστε υπερβολικά μας κάνει να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τις επιτυχίες των άλλων, και να αισθανόμαστε άσχημα. Ακούγεται οπισθοδρομικό, αλλά δεν υπάρχει κάτι που να μπορεί να αντικαταστήσει την πρόσωπο-με-πρόσωπο επικοινωνία.
Χαμογελάστε
Ένα χαμόγελο μπορεί να κάνει την διαφορά. Επίσης, το να μιλάμε όμορφα και να κάνουμε ευγενικά κομπλιμέντα στους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά μπορεί να ανακουφίσει τα αισθήματα μοναξιάς και κατάθλιψης. Ακόμα καλύτερα, ένα κομπλιμέντο μπορεί να οδηγήσει σε συζήτηση, και έπειτα θα δείτε τον εαυτό σας να επανακτά, αργά αλλά σταθερά, την κοινωνική του ζωή.
Μιλήστε με αγνώστους
Όχι, μην ανησυχείτε· δεν θα σας πούμε να πιάσετε την κουβέντα με κάποιον στο λεωφορείο. Είναι, όμως, πολύ καλή ευκαιρία, αν πετύχετε κάποιον γείτονα στον διάδρομο ή στο ασανσέρ, να του ευχηθείτε να έχει μια καλή μέρα και να κάνετε μια μικρή κουβέντα. Ακόμα και οι πολύ σύντομες συζητήσεις με καινούριο κόσμο μπορούν να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα—και, πόσο μάλλον, μπορεί να αποκτήσετε έναν νέο φίλο.
Πάρτε κάποιον τηλέφωνο
Ή, καλύτερα, κλήση με βίντεο. Ακόμα κι αν έχετε πολύ λίγο χρόνο στην διάθεσή σας, μπορείτε να προγραμματίσετε με κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο που μένει μακριά να μιλάτε ανά τακτά διαστήματα, και δεν θα χρειαστεί να βγείτε καν από το σπίτι.
Δοκιμάστε κάτι καινούριο
Όπως να μάθετε μία ξένη γλώσσα, να ασχοληθείτε με ένα άθλημα, ή με κάποια καλλιτεχνική ενασχόληση. Όχι μόνο θα διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε εγρήγορση, αλλά θα γνωρίσετε και καινούρια άτομα, με τα οποία γνωρίζετε ότι έχετε τουλάχιστον ένα κοινό ενδιαφέρον!
Γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να νιώθει μόνος;
Τότε μιλήστε του. Θα βοηθήσετε ένα άτομο που περνάει παρόμοια κατάσταση με εσάς—και θα βοηθήσετε τον εαυτό σας. Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά δύσκολα θα ζητήσουν βοήθεια ή παρέα, άρα είναι στο χέρι σας να κάνετε εσείς την πρώτη καλή κίνηση. Ξεκινήστε με ένα τηλεφώνημα, και ρωτήστε αν αυτό το άτομο θέλει να κάνετε παρέα κάποια στιγμή στην εβδομάδα.
Ζητήστε βοήθεια
Αν νιώθετε πως η μοναξιά κάνει την καθημερινή σας ζωή δύσκολη, δεν είναι ντροπή να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα τα αισθήματα μοναξιάς να οφείλονται σε κάποια διαταραχή που δεν έχει διαγνωστεί, ή τα επίπεδα στρες σας να έχουν αυξηθεί επικίνδυνα. Μην ξεχνάτε, όμως, πως ποτέ δεν είστε αληθινά μόνοι.
Γράφει: Διάκος Θοδωρής
Πηγή: www.iatronet.gr
0 Σχόλια