Μαθαίνουμε όλο και περισσότερα για την σκλήρυνση κατά πλάκας, οι παρακάτω μύθοι όμως εξακολουθούν να υπάρχουν… Ας τους καταρρίψουμε.
Έχουν γίνει άλματα τις τελευταίες δεκαετίες όσον αφορά τις γνώσεις μας για την σκλήρυνση κατά πλάκας. Έχουν δημιουργηθεί και εγκριθεί πολλά φάρμακα για την αντιμετώπισή της και για την διευκόλυνση της ζωής των ασθενών, με ακόμα περισσότερα καθ’ οδόν. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένοι μύθοι για αυτή την πάθηση έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα επίμονοι, και είναι χρέος μας να τους καταρρίψουμε.
Μύθος #1: Η σκλήρυνση εμφανίζεται μόνο σε ενηλίκους
Κατά μέσο όρο, η πάθηση εμφανίζεται ανάμεσα στα 20 με 40 έτη, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και πολύ νωρίτερα, ή αργότερα. Μπορεί να εμφανιστεί μέχρι και σε παιδιά μικρότερα των δέκα ετών. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα πρώτα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν εμφανίζονται μέχρι το άτομο να φτάσει στην δεκαετία των εξήντα.
Μύθος #2: Η σκλήρυνση προκαλεί πάντα κάποια σημαντική σωματική αναπηρία
Κι όμως, οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα σωματικής αναπηρίας. Πολλοί από τους ασθενείς αναπτύσσουν ήπιες μορφές που μπορεί μεν να δυσκολεύουν κάποια κομμάτια της καθημερινής ζωής, αλλά αυτό δεν τους σταματά από το να είναι ιδιαίτερα δραστήριοι. Επιπλέον, με τις διάφορες μορφές θεραπείας, είναι δυνατό να προληφθούν οι περαιτέρω εξάρσεις αλλά και η επιδείνωση της αναπηρίας.
Μύθος #3: Η σκλήρυνση επηρεάζει όλους τους ασθενείς με τον ίδιο τρόπο
Καθώς η πάθηση μπορεί να επιτεθεί σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, της σπονδυλικής στήλης ή των οπτικών νεύρων, τα συμπτώματα ποικίλλουν από ασθενή σε ασθενή, από πολύ ήπια, μέχρι και πολύ επιθετικά. Συνήθως, όμως, οι ασθενείς θα βιώσουν νευρολογικά συμπτώματα για ημέρες ή μήνες, και έπειτα περιόδους που τα συμπτώματα θα έχουν μειωθεί, ή ακόμα και εξαφανιστεί. Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή της πάθησης, και εμφανίζεται περίπου στο 85% των ασθενών.
Μύθος #4: Η θεραπεία δεν είναι αναγκαία για τις πιο ήπιες περιπτώσεις
Ακόμα και οι ασθενείς που υποφέρουν από μια πιο ήπιας μορφής σκλήρυνση πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία. Όσο νωρίτερα ξεκινάει κάποιος την θεραπεία, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να προληφθεί κάποια σημαντική βλάβη στα νευρικά κύτταρα. Ακόμα κι αν τα συμπτώματα είναι πολύ ελαφριά, μπορεί “στο παρασκήνιο” ο εγκέφαλος ή η σπονδυλική σας στήλη να βλάπτονται σημαντικά.
Μύθος #5: Οι γυναίκες με σκλήρυνση δεν μπορούν να κάνουν παιδιά
Πολλές από τις γυναίκες που θα διαγνωστούν με σκλήρυνση βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν να κάνουν παιδιά. Η εγκυμοσύνη δεν πρόκειται να αλλάξει οτιδήποτε στην σκλήρυνση κατά πλάκας, θετικά ή αρνητικά, σύντομα ή μακροπρόθεσμα. Το μόνο πράγμα που πρέπει να ελέγξετε με τον γιατρό σας είναι κατά πόσο η φαρμακευτική σας αγωγή είναι κατάλληλη για εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η σκλήρυνση δεν είναι άμεσα κληρονομική, το παιδί σας μπορεί να βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει συμπτώματα.
Μύθος #6: Η σκλήρυνση δεν προκαλεί πόνο
Πριν από πολλά χρόνια, οι γιατροί ενημέρωναν τους ασθενείς με κάθε νέα διάγνωση πως η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν θα τους προκαλέσει πόνο. Κι όμως, μέχρι και δύο τρίτα των ασθενών αναφέρουν πως θα αισθανθούν πόνο - κυρίως από πονοκεφάλους, πόνο στα άκρα, στην μέση και πιάσιμο λόγω σπασμών.
Μύθος #7: Οι εξάρσεις της πάθησης δεν επηρεάζουν τις γνωστικές λειτουργίες
Μία έξαρση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να επηρεάσει την δυνατότητα του ασθενή να σκέφτεται καθαρά, ή να βρει τις σωστές λέξεις όταν μιλάει. Περίπου οι μισοί από τους ασθενείς βιώνουν χρόνια έλλειψη βραχυπρόθεσμης μνήμης, ή προβλήματα στο να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Η σωστή οργάνωση του χώρου εργασίας και του σπιτιού μπορεί να βοηθήσει αρκετά με αυτό το πρόβλημα.
Πηγή: iatronet.gr
0 Σχόλια