Η διατροφή μπορεί να παίξει και αυτή σημαντικό ρόλο στα πλαίσια μιας  πολύπλευρης αντιμετώπισης της νόσου. 

Οι ασθενείς με Σκλήρυνση κατά πλάκας είναι καλό να:

Εφαρμόζουν μια διατροφή όπου οι πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας θα παίζουν σημαντικό ρόλο. Καθώς η μυέλινη είναι πρωτεΐνη, η καταστροφή της προκαλεί στον οργανισμό αρνητικό ισοζύγιο αζώτου που πρέπει να αναπληρώνεται. Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βιταμίνη Β12 παρέχονται από τα κρέατα, τα αυγά, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά, την σόγια, το φαγόπυρο, το τόφου. Περίπου 50-80 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι καλό να προσλαμβάνονται σε καθημερινή βάση.

Τα όσπρια που είναι βρασμένα και συνδυασμένα με το ρύζι (πχ. φακόρυζο) παρέχουν επίσης στον οργανισμό πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Μπορούν να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα.


  • Να καταναλώνουν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών όμως λιπαρών (γάλα, ξινόγαλο, γιαούρτι, τυρί λευκό) για να λαμβάνουν βιταμίνες και ιδιαίτερα βιταμίνη Β12 , σε καθημερινή βάση.
  • Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D  για την πρόληψη της υγείας των οστών τους : λιπαρά ψάρια, αμύγδαλα, γαλακτοκομικά, αυγά, σουσάμι και ταχίνι.
  • Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στα άτομα με Σκλήρυνση κατά πλάκας  και βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών πόνων και την ομαλότερη λειτουργία των μυών : θαλασσινά , ψάρια και καρύδια.
  • Να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο. Η έλλειψη του  είναι συχνή στους ασθενής αυτούς. Βρίσκεται σε : ενισχυμένα δημητριακά, στο κόκκινο κρέας στα θαλασσινά, στα ξηρά φασόλια και τις φακές.
  • Να συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στα ψάρια και ιδιαίτερα στα «λιπαρά» ψάρια , στο ελαιόλαδο,  στα  θαλασσινά και τα ιχθυέλαια (πχ. μουρουνέλαιο).
  • Να συμπεριλαμβάνουν στην διατροφή τους πολυακόρεστα φυτικά λίπη από το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς, το σιτέλαιο, το λιναροσπορέλαιο.
  • Να ενυδατώνονται σωστά.
  • Να αποφεύγουν την περιττή ζάχαρη, τα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη , λιπαρά και αλάτι.
  • Να ασκούνται και να περπατούν κατόπιν οδηγίας ιατρού.
  • Να λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής κατόπιν οδηγίας ιατρού.
  • Να ακολουθούν το γενικότερο μεσογειακό πρότυπο διατροφής.



πηγή: www.diaitologia.gr