Πάσχετε από ακράτεια; Πώς μπορεί η φυσιοθεραπεία να σας βοηθήσει να καταπολεμήσετε αυτό το πρόβλημα;

Η φυσιοθεραπεία είναι από τις καλύτερες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης της ακράτειας. Εκτός του ότι είναι σχεδόν ακίνδυνη λύση, ένας καλός φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να συγκρατήσετε την κύστη σας και να δυναμώσετε τους μύες του πυελικού εδάφους, ώστε να πολεμήσετε το πρόβλημα.

Ανάλογα με τους διάφορους τύπους ακράτειας, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η φυσιοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει. Η ακράτεια δεν είναι απλά σύμπτωμα ενός αδύναμου πυελικού εδάφους, αλλά μπορεί να είναι και σημάδι σφιγμένων μυών στην περιοχή, ενδομητρίωσης, ακόμα και δυσκοιλιότητας.

Ακράτεια λόγω πίεσης

Αυτό συμβαίνει όταν νιώθουμε την ακούσια ανάγκη για ούρηση όταν υπάρχει αυξημένη πίεση στην κοιλιακή χώρα - όπως ο βήχας ή το τρέξιμο - και είναι σημάδι ότι οι μύες του πυελικού εδάφους δεν χρησιμοποιούνται σωστά.

Επιτακτική ακράτεια

Ονομάζεται και “υπερδραστήρια κύστη”, και χαρακτηρίζεται από τεράστια ανάγκη για ούρηση, αλλά και την ακούσια ούρηση, πολλές φορές για λόγο τόσο ασήμαντο, όπως το να ακούμε νερό που τρέχει, ή στην θέα μιας τουαλέτας.

Μεικτή ακράτεια

Ένας συνδυασμός των δύο προηγούμενων μορφών.

Ο φυσιοθεραπευτής μπορεί να διαγνώσει τον τύπο ακράτειας από τον οποίο πάσχετε, έπειτα από μια μικρή εξέταση, στην οποία μαθαίνει πληροφορίες για τον έλεγχο που έχετε στην κύστη σας, το ιστορικό υγείας σας, αν έχετε κάνει εγχειρήσεις ή αν έχετε υπάρξει έγκυος, όπως και την διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Ο τελικός σκοπός της φυσιοθεραπείας είναι να σας βοηθήσει να επανακτήσετε τον έλεγχο της κύστης σας, εστιάζοντας στους μύες του πυελικού εδάφους, και πώς μπορείτε να τους σφίγγετε ή να τους χαλαρώνετε ώστε να λειτουργούν σωστά.

Ασκήσεις και θεραπείες

Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται είναι η τροποποίηση της συμπεριφοράς, η οποία συμπεριλαμβάνει ασκήσεις με σκοπό να αλλάξουν τα μοτίβα του πώς πηγαίνει κάποιος στην τουαλέτα. Όσο απλοϊκό κι αν ακούγεται αυτό, οι ειδικοί δηλώνουν πως, σε πολλές περιπτώσεις, η ακράτεια προκαλείται από “κακές συνήθειες”, όπως το να πηγαίνουμε στην τουαλέτα ενώ δεν το χρειαζόμαστε. Αυτό ασκεί περιττή πίεση στην κύστη, κάνοντάς την πιο αδύναμη με τον καιρό.

Ασκήσεις για το πυελικό έδαφος

Αυτές οι ασκήσεις αποτελούν την πιο γνωστή μέθοδο αντιμετώπισης δυσλειτουργίας της περιοχής, και περιλαμβάνουν σφίξιμο των μυών γύρω από τον σφιγκτήρα, αλλά και από μπροστά. Η πιο κοινή τους ονομασία είναι Ασκήσεις Kegel.

Νευρομυϊκή διέγερση

Άλλη μία μέθοδος, η οποία ενεργοποιεί τα νεύρα και τους μύες με τους οποίους σχετίζονται. Στην περίπτωση της ακράτειας, ένας καθετήρας με ελαφρύ ηλεκτρικό ρεύμα διεγείρει τα νεύρα του πυελικού εδάφους, προκαλώντας μυϊκές συσπάσεις.

Επιπλέον, υπάρχουν μικρά πράγματα που μπορείτε να κάνετε κι εσείς, για να “εκπαιδεύσετε” την κύστη σας.

1) Μην πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν δεν το χρειάζεστε. Όταν νιώθετε την ανάγκη να ουρήσετε, περιμένετε λίγο περισσότερο. Αυτό θα “τεντώσει” την κύστη σας, κάνοντάς την να μπορεί να συγκρατεί μεγαλύτερες ποσότητες.

2) Χαλαρώστε. Όταν έρχεται η επιτακτική ανάγκη, προσπαθήστε να καθίσετε και να κάνετε συστολές του πυελικού εδάφους, ώστε να μην υπάρξει διαρροή, μέχρι να περάσει η ανάγκη.

3) Ενυδατωθείτε. Μην περιορίζετε την κατανάλωση υγρών, καθώς έτσι θα ερεθίσετε την κύστη σας ακόμα περισσότερο. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε πρόβλημα την νύχτα, ξυπνώντας συχνά για να επισκεφθείτε την τουαλέτα, περιορίστε την κατανάλωση υγρών δυο ώρες πριν τον ύπνο.

4) Ελαττώστε την καφεΐνη και το αλκοόλ. Κάποιες κύστες αντιδρούν αρνητικά στην καφεΐνη και το αλκοόλ, και ο περιορισμός τους μπορεί να ηρεμήσει κάπως την ανάγκη για ούρηση.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος





πηγή: iatronet.gr