Η Φύση διαθέτει την απόλυτη δύναμη κατά των μολύνσεων, των ιών,πολλών παθήσεων και λοιμώξεων.

Προσφέρει ισχυρή αντιμετώπιση-τόνωση του οργανισμού μέσω των τροφών(φρούτων λαχανικών κλπ) του ανοσοποιητικού συστήματος και του συνόλου του οργανισμού, τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά.

Με τον όρο ανοσοποιητικό σύστημα εννοούμε όλους εκείνους τους αμυντικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός μας απέναντι σε «εισβολείς».

Η σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή εμφάνισης επικίνδυνων νοσημάτων, λοιμώξεων αλλά και για την καλή ζωή, την ευεξία του οργανισμού, την μακροζωία.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα πάσχει αρχίζουν να εμφανίζονται νοσήματα, από ένα απλό κρυολόγημα, έως αυτοάνοσα, αλλεργίες, αναπνευστικά, καρκινώματα, λοιμώξεις γαστρεντερικού, ατονία, κόπωση κλπ.

Πριν φτάσουμε όμως στην θεραπεία αυτών που πολλές φορές μπορεί να είναι και δύσκολη έως αναποτελεσματική, καλό θα ήταν να προλάβουμε και να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας- ανοσοποιητικό με τρόπο τέτοιο ώστε ο στρατός του σώματος μας να είναι ισχυρός απέναντι στις παθήσεις.

Σωστή διατροφή, άσκηση, λιγότερο άγχος, επαφή με την φύση, αισιοδοξία, γέλιο, μακριά από τοξίνες και χημικά (τσιγάρο, αλκοόλ, καυσαέριο κλπ) και με  οδηγό των προγόνων μας παλιό ρητό «παν μέτρο άριστο» τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα καλά για την υγεία μας.

Παρουσιάζουμε παρακάτω μερικούς από τους σημαντικότερους διατροφικούς παράγοντες και τρόφιμα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και θωρακίζουν τον οργανισμό μας

  • Φροντίστε να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά: Βιταμίνη C, βιταμίνη E, β- σελήνιο, βιταμίνη D, κλπ.
  • Δώστε καθημερινά ένα ποτήρι φυσικό χυμό (πχ  πορτοκάλι, ροδί κλπ) ή πολύ χυμό (πχ 1 πορτοκάλι-2 μανταρίνια-1/2ακτινίδιο-1/2 λεμόνι, ρόδι(μαζί)
  • Χρησιμοποιήστε λαχανικά σε σαλάτες και στα φαγητά (ντομάτα, χόρτα, κουνουπίδι, παντζάρια κλπ)
  • Δώστε σνακ με φρούτα και ξηρούς καρπούς (μήλο, ακτινίδια, μπανάνα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, σύκα, βερίκοκα, καρύδια, ανάλατα αμύγδαλα, ρόδι, ηλιόσπορους κλπ)
  • Εισάγετε πιο συστηματικά στην διατροφή το γιαούρτι συνδυαστικά με κανέλα μέλι, φρούτα ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως.
  • Καταναλώστε ψάρι. Αυτή η κατηγορία δίνει πρωτεΐνη, ποσότητες ψευδαργύρου και ω3 λιπαρών οξέων που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Χρησιμοποιήστε στην παρασκευή των φαγητών σκόρδο και κρεμμύδι και προτιμήστε ελαιόλαδο.
  • Χρησιμοποιήστε το μέλι σαν υποκατάστατο της ζάχαρης. Η ζάχαρη μειώνει τις άμυνες του οργανισμού ενώ το μέλι έχει αντισηπτικά και αντιμικροβιακά στοιχεία  
  • Φροντίστε καταναλώνετε επαρκή ποσότητα υγρών. Καταναλώστε ροφήματα από βότανα πράσινο τσάι, Λουΐζα, μέντα, φασκόμηλο κλπ
  • Αποφύγετε ή περιορίστε τα αναψυκτικά, την ζάχαρη και κυρίως την άσπρη, το αλκοόλ, τα επεξεργασμένα κρέατα(σαλάμι, λουκάνικα, καπνιστά κλπ), τα υψηλού λίπους τρόφιμα(λουκάνικα, αρνί κλπ), τα τσιπς, γαριδάκια κλπ.


Η εμπλουτισμένη με φρούτα, λαχανικά, βότανα, με προσοχή και μέτρο διατροφή, μας δίνει υγεία δεν μας στερεί την ομορφιά της ζωής αλλά το σημαντικότερο δεν μας στερεί την ίδια την ζωή.


Γράφει: Δημήτριος Κουτρούμπας
Bsc Κλινικός διατροφολόγος - Φυσιοθεραπευτής - Φυσιοπαθητικός
Πηγή: www.logodiatrofis.gr