Τι καλύτερο από το να ξυπνάς και να αντικρίζεις μία ηλιόλουστη μέρα.
Άμεσα αλλάζει η διάθεσή μας και η όρεξη για ατελείωτες τις βόλτες υπό τη συνοδεία του ήλιου. Αντιθέτως κατά τη διάρκεια του χειμώνα η ψυχολογία μας είναι στα χειρότερά της και υπάρχουν μέρες που απλά δεν θες να σηκωθείς από το κρεβάτι.
Πώς επηρεάζει το φως του ήλιου την ψυχική μας διάθεση και γιατί υπάρχουν άτομα που παθαίνουν κατάθλιψη χειμώνα.
Παρά τους κινδύνους από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου η συνεχείς έλλειψη ήλιου προκαλεί περισσότερα προβλήματα από ότι φαντάζεσαι, κυρίως στην ψυχολογία. Η σκοτεινές και κρύες μέρες του χειμώνα μπορούν να δημιουργήσουν αισθήματα λείπεις και κατάθλιψης. Μάλιστα υπάρχει μία συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση που συνδέεται άμεσα με αυτό και ονομάζεται εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.
Άτομα που πάσχουν από αυτή την πάθηση βιώνουν κατάθλιψη για τη διάρκεια του φθινοπώρου και χειμώνα. Η πάθηση αυτή ταλαιπωρία σε σημαντικό βαθμό πληθυσμού στις Βόρειες περιοχές της γης όπου επικρατεί σκοτάδι για μέρες ολόκληρες.
Την απάντηση όλα αυτά δίνει η Μελατονίνη που είναι μία ορμόνη που εκκρίνεται από την επίφυση του εγκεφάλου όταν υπάρχει σκοτάδι. Βοηθά και προάγει τον ύπνο και ρυθμίζει κατά κάποιο τρόπο το 24ωρο αριθμό του οργανισμού μας.
Μελέτες έδειξαν ότι, η χορήγηση Μελατονίνης κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης άσκησης είναι αποτελεσματική τόσο στη μείωση του οξειδωτικού στρες, όσο και των δεικτών φλεγμονής και καταστροφής των μυών (CRP, CPK).
Τα οφέλη της αυξητικής ορμόνης (GH) στην αντι-γήρανση, λιπόλυση και μυϊκή υπερτροφία και υπερπλασία είναι γνωστά.
Ο βραδινός ύπνος (11μμ-8πμ) αποτελεί έναν βασικό παράγοντα, που προωθεί την έκκριση της GH και μάλιστα η έκλυση της GH συνδέεται και από την ποιότητα και την ταχύτητα έλευσης του ύπνου.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι, η λήψη μέχρι και 5 mg Μελατονίνης πριν τον ύπνο οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα GH στο αίμα.
Αντιθέτως όταν αντιληφθούμε το πρώτο φως της ημέρας παράγει τη Σεροτονίνη η οποία μας κρατάει ξύπνιους και συνεισφέρει άμεσα στο συναίσθημα της ευτυχίας.
Με λίγα λόγια το καλοκαίρι λόγω της μεγάλης διάρκειας της ημέρας και της συνεχείς έκθεση στον ήλιο, διατηρείται την Σερατονίνη σε υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να μας κρατάει ξύπνιους και ορεξάτους για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αντίθετα της κρυες και Βροχερές μέρες του χειμώνα επικρατεί η Μελατονίνη σε υψηλά επίπεδα η οποία μας καθιστά σε κατάσταση ύπνου.
Υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που εμπλέκεται και επηρεάζει την ψυχολογία μας η βιταμίνη D. Ουσιαστικά το σώμα μας παράγει βιταμίνη D όσο το φως του ήλιου χτυπά το δέρμα μας και τα υψηλά επίπεδα αυτής βιταμίνης βοηθούν στη διατήρηση υψηλών επιπέδων Σεροτονίνης. Βέβαια αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εκθέτουμε το σώμα μας απροστάτευτο συνέχεια κάτω από τον ήλιο.
Οι επιπτώσεις υπερβολικής έκθεσης υπεριώδη ακτινοβολία συνεχίζουν υπάρχουν απλά πρέπει να κρατάμε μία ισορροπία και όπως και όλα τα άλλα στη ζωή παν μέτρον άριστον.
πηγή: youtube
0 Σχόλια