Σύμφωνα με έρευνες, το πολύ κάπνισμα στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαταραχής γενικευμένου άγχους και διαταραχής πανικού στην αρχή της ενήλικης ζωής.
Ο σχετικός μηχανισμός μπορεί να συνδέεται λιγότερο με την επίδραση της νικοτίνης στο νευρικό σύστημα και περισσότερο με τη βλάβη που προκαλείται στο αναπνευστικό σύστημα. Το κάπνισμα προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα που, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να επηρεάζουν το άγχος.
Η θεωρία λέει ότι ο εγκέφαλος παρερμηνεύει την δυσκολία του καπνιστή να αναπνεύσει και τη συνεπαγόμενη έλλειψη οξυγόνου ως απειλή ασφυξίας. Η αυτόματη ψυχολογική αντίδραση είναι η πιο γρήγορη και κοφτή αναπνοή και η ταχύτερη άντληση αίματος από την καρδιά.
Σε άτομα επιρρεπή στο άγχος, ο εγκέφαλος παρερμηνεύει αυτές τις αντιδράσεις ως ενδείξεις πανικού.
Στην περίπτωση της καφεΐνης, από την άλλη πλευρά, το άγχος ευνοείται από την διεγερτική δράση της. Η καφεΐνη μπορεί να πυροδοτήσει μία κρίση πανικού σε ένα άτομο επιρρεπές στο άγχος, διεγείροντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο πυροδοτεί την αντίδραση του σώματος σε άγχος ή κίνδυνο. Πολλοί ψυχίατροι συνιστούν στους αγχώδης ασθενείς τους να μηδενίσουν, ή τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσουν, την κατανάλωση καφέ, ενεργειακών ποτών, καφεϊνούχων αναψυκτικών και άλλων καφεϊνούχων ροφημάτων και τροφίμων. Σημειώνεται επίσης ότι καφεΐνη είναι συστατικό πολλών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων όπως κάποιων συμπληρωμάτων απώλειας βάρους και φαρμάκων για το κοινό κρυολόγημα, όπως αναγράφεται στις ετικέτες.
Συνοπτικά o καπνός και η καφεΐνη μπορεί να ευνοήσουν το άγχος. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε το στρες όπως η άσκηση, o οραματισμός, η μυϊκή χαλάρωση, το μασάζ, η βαθιά (διαφραγματική) αναπνοή, η σάρωση σώματος o διαλογισμός και η μουσική.
Βιβλιογραφία :
Ιατρικές Εκδόσεις Harvard
Γράφτηκε απο: Βασιλειος E. Κατσίλας, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος,BSc
Πηγή: www.diatrofi.gr
0 Σχόλια