Το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι ένα περίπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να υπερασπιστούν τον οργανισμό σου από τα μικρόβια και τους «ξένους» εισβολείς, όπως τα βακτήρια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα.
Περίπου το 90% του ανοσοποιητικού σου συστήματος αποθηκεύεται στα τοιχώματα του εντέρου, οπότε αν το έντερό σου δεν είναι υγιές, δεν είναι και το ανοσοποιητικό σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διαταράξουν την ισορροπία του εντέρου σου, προκαλώντας ένα σωρό προβλήματα υγείας αλλά κυρίως ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Μάθε τι ρίχνει το ανοσοποιητικό σου και δεν σε αφήνει να σηκώσεις κεφάλι!
1 Η καθιστική ζωή
Αν κάνεις δουλειά γραφείου πιθανώς το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου να την περνάς σε μία καρέκλα. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολικό σου ρυθμό, το οποίο με τη σειρά του κάνει τον οργανισμό να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες πιο αργά.
Τι να κάνεις: Φρόντιζε να σηκώνεσαι συχνά από την καρέκλα και να περπατάς για πέντε λεπτά και να γυμνάζεσαι τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα. Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να πάρεις κάποια συμπληρώματα διατροφής και πολυβιταμίνες.
2 Τα επεξεργασμένα τρόφιμα
Περιέχουν σημαντικές ποσότητες χημικών ουσιών, ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού, πολύ φρουκτόζη, λιπαρά κακής ποιότητας και άλλες ουσίες. Έχουν σχεδιαστεί σε ένα εργαστήριο και έχουν οσμή και γεύση που να σου αρέσει αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι πραγματικό φαγητό αλλά συνθετικό. Τα τρόφιμα αυτά όταν μπαίνουν στο σώμα σου ο οργανισμός τα αναγνωρίζει ως ξένους εισβολείς. Αν τα καταναλώνεις συχνά τότε αποδυναμώνεται ανοσοποιητικό σου αυξάνοντας τη φλεγμονή η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά αυτοάνοσα.
Τι να κάνεις: Φρόντισε να περιορίσεις τις επεξεργασμένες τροφές όπως κουλουράκια, κέικ, έτοιμες σάλτσες, hotdogs, αλλαντικά. Κατανάλωνε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, εάν μπορείς να επιλέγεις όσα έχουν καλλιεργηθεί σε βιολογικές καλλιέργειες, που δεν έχουν φυτοφάρμακα και άλλες επιβαρυντικές ουσίες για το ανοσοποιητικό σου.
3 Το αλκοόλ
Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ έχουν αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό καθιστώντας το πιο ευάλωτο στους ιούς και τα βακτήρια.
Τι να κάνεις: Αν είσαι γυναίκα περιόρισε το σε ένα ποτό την ημέρα ενώ αν είσαι άντρας δεν πρέπει να πίνεις περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα.
4 Η ζάχαρη
Ακόμη μία τροφή που σαμποτάρει το ανοσοποιητικό σου. Οκτώ κουταλιές της σούπας ζάχαρη (είναι περίπου 2 κουτιά αναψυκτικού τύπου cola) μπορεί να μειώσει δραστικά την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να σκοτώσουν τα μικρόβια, μερικές φορές περισσότερο από 40%. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες και άμυλα, από την άλλη πλευρά, δεν έχουν καμία επίδραση σε αυτό το θέμα.
Τι να κάνεις: Περιόρισε τη ζάχαρη που προσλαμβάνεις στο ελάχιστο.
5 Η υπερβολική πρωτεΐνη
Ιδιαίτερα η ζωική πρωτεΐνη αναγκάζει το σώμα σου να παράγει περισσότερη ορμόνη IGF1, η οποία είναι γνωστό ότι επιταχύνει τη γήρανση και εμποδίζει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Τι να κάνεις: Φρόντισε μόνο το 10% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων να προέρχεται από ζωικές πηγές (όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά).
6 Οι κονσέρβες
Στις συσκευασίες των κονσερβοποιημένων τροφίμων περιέχεται δισφαινόλη Α ή BPA. Αυτή η ένωση μπορεί να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Τι να κάνεις: Κόψε τις κονσέρβες αλλά πρόσεχε και τα πλαστικά σκεύη που χρησιμοποιείς να μην περιέχουν BPA.
7 Τα αντιβιοτικά
Το κόστος της κατάχρησης των αντιβιοτικών μπορεί να είναι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι ορισμένοι ασθενείς που λαμβάνουν αντιβιοτικά είχαν μειωμένα επίπεδα των κυτοκινών . μία ομάδα πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό για να κατευθύνουν άλλα κύτταρα του οργανισμού. Αυτό το επιτυγχάνουν τροφοδοτώντας τα με μηνύματα, με τα οποία τα υποχρεώνουν να λειτουργούν σαν διακόπτες ανοίγματος ή κλεισίματος (ηλεκτρικού) κυκλώματος ως αντίδραση σε κάποια μόλυνση.
Τι να κάνεις: Μην παίρνεις αντιβιοτικά για το συνάχι ή κάποια ίωση. Φρόντισε να το λαμβάνεις μόνον σε βακτηριακές λοιμώξεις και εφόσον το συνταγογραφήσει ο γιατρός σου. Επίσης, φρόντισε να καταναλώνεις κρέατα που τρέφονται με χορτάρι και δεν εμβολιάζονται συνέχεια με αντιβιοτικά.
Πηγή: www.wefit.gr
0 Σχόλια