Όπως αποδεικνύεται, ο κακός ύπνος κάνει περισσότερη ζημιά στο σώμα μας από όσο γνωρίζουμε, θέτοντας την ψυχική και σωματική υγείας μας σε κίνδυνο.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει νύχτες που στριφογυρνούσαμε στο κρεβάτι μας και κατά συνέπεια, ξυπνήσαμε το επόμενο πρωί νιώθοντας υποτονικοί, ετοιμόρροποι και εξαντλημένοι. Αυτές είναι κάποιες από τις επιδράσεις του κακού ύπνου.

Από την αύξηση του βάρους, στην αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι υπεύθυνη για έναν αριθμό προβλημάτων υγείας, ωστόσο, κυρίως καταστρέφει τον εγκέφαλο.

Εδώ βρίσκονται κάποιες από τις επιδράσεις που έχει η έλλειψη ύπνου στον εγκέφαλο και στο σώμα.

Απώλεια μνήμης
Ο ύπνος συμβάλλει στην παγίωση της μακροχρόνιας μνήμης και το κάνει αυτό ενδυναμώνοντας τις νευρικές συνδέσεις. Κατά την διάρκεια της ημέρας, ο εγκέφαλος κάνει πολλές συνδέσεις, κάποιες από τις οποίες δεν χρειαζόμαστε. Ενώ κοιμάστε, ο εγκέφαλος διαπερνά τις συνδέσεις που χρειάζεται να αποθηκεύσει και αυτές που μπορεί να διαγράψει.

Οι τοξίνες που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ καθαρίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου
Μελέτες δείχνουν πως ο εγκέφαλος καθαρίζει τις τοξίνες από τον εγκέφαλο πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά όταν κοιμάστε. Αυτές περιλαμβάνουν τις τοξίνες που προκαλούν εκφυλιστικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου μπορεί να ανοίξει ευκολότερα και οι τοξίνες απομακρύνονται με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Επειδή ο χώρος ανάμεσα στα εγκεφαλικά κύτταρα μεγαλώνει ενώ κοιμάστε, οι τοξίνες αποβάλλονται πιο εύκολα από ότι θα αποβάλλονταν κατά την διάρκεια της ημέρας.

Μειωμένη γνωστική λειτουργία
Όλοι ξέρουμε πως αν δεν κοιμηθούμε αρκετά, θα είμαστε ιδιόρρυθμοι και θα νιώθουμε «εκτός τόπου». Ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ανώτερη λειτουργία του φλοιού. Αυτή η λειτουργία μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε και να κάνουμε πολλά πράγματα.
Για παράδειγμα, όταν οδηγείτε ένα αμάξι, χρησιμοποιείτε τα χέρια, τα πόδια και την όραση σας, αλλά επίσης χρειάζεστε μια συγκεκριμένη αίσθηση αυτογνωσίας καθώς και το να ξέρετε προς τα πού κατευθύνονται οι άλλοι οδηγοί στον δρόμο για να φτάσετε στον προορισμό σας ασφαλείς.

Μετά από μια νύχτα κακού ύπνου, είναι περισσότερο από πιθανό πως μία από αυτές τις αισθήσεις δεν θα βρίσκεται σε εγρήγορση, και γι αυτό συνήθως συμβαίνουν και τα ατυχήματα.

Μειωμένη δημιουργικότητα
Ο ύπνος προφανώς επιτρέπει στον εγκέφαλο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, αλλά ξέρατε πως επίσης διεγείρει την δημιουργική του πλευρά; Όταν δεν κοιμάστε, ο εγκέφαλος βρίσκεται σε έναν «μονόδρομο» και χάνετε την ικανότητα σας να σκέφτεστε «έξω από το κουτί» απλώς επειδή το σώμα σας δεν έχει την ενέργεια να το κάνει.

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να μάθουν μια εργασία με αριθμούς όπου έπρεπε να εντοπίσουν διάφορα μοτίβα κρυμμένα στις ερωτήσεις. Τα άτομα που είχαν ξεκουραστεί το βράδυ είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στο να εντοπίσουν τα μοτίβα σε αντίθεση με αυτούς που δεν είχαν κοιμηθεί καλά.

Αυξημένη κατάθλιψη
Η έλλειψη ύπνου μπορεί να χειροτερεύσει ή ακόμα και να προκαλέσει την κατάθλιψη. Οι άνθρωποι που κοιμούνται λιγότερο από έξι ώρες ή περισσότερο από οχτώ είναι πιο πιθανό να βιώσουν την κατάθλιψη σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται κάπου στο ενδιάμεσο.

Ο λόγος γι αυτό είναι πως έλλειψη ύπνου επηρεάζει τον φυσιολογικό κιρκάδιο ρυθμό του εγκεφάλου. Αυτός είναι ο φυσιολογικός κύκλος ύπνου-αφύπνισης του σώματος και πολλές σωματικές λειτουργίες εξαρτώνται από αυτόν. Το σύστημα αυτό συνήθως διαταράσσεται σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη. Ο κακός ύπνος μόνο διαταράζει το σύστημα περισσότερο.

Επηρεάζεται το καρδιαγγειακό σύστημα
Ο ύπνος διατηρεί την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία σας υγιή. Αυτά ρυθμίζουν την αρτηριακή σας πίεση, το σάκχαρο του αίματος και τα επίπεδα φλεγμονής. Μελέτες δείχνουν πως η έλλειψη ύπνου αυξάνει το ρίσκο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Πεπτικά προβλήματα
Ο κακός ύπνος επίσης αυξάνει τις πιθανότητες να γίνετε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Η λεπτίνη και η γκρελίνη είναι δύο ορμόνες που ελέγχουν το αίσθημα της πείνας και επηρεάζονται πολύ όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Η λεπτίνη λέει στον εγκέφαλο σας ότι έχετε φάει αρκετά, και όταν δεν κοιμάστε, ο εγκέφαλος μειώνει την παραγωγή της.

Στη συνέχεια, αυξάνει την παραγωγή της γκρελίνης, η οποία ανοίγει την όρεξη και μπορεί να είναι ο λόγος για τις νυχτερινές λιγούρες. Μπορεί επίσης να είστε πολύ κουρασμένοι για να αθληθείτε, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες να πάρετε βάρος.

Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Ενώ κοιμάστε, το σώμα σας παράγει κυτοκίνες, οι οποίες βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων και των ασθενειών. Όταν το σώμα σας δεν έχει ξεκουραστεί αρκετά για να παράγει κυτοκίνες, μπορεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αναρρώσει από μια ασθένεια και ίσως να αρρωσταίνετε πιο εύκολα.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί τελικά να οδηγήσει σε σοβαρές χρόνιες ασθένειες όπως διαβήτη και καρδιακά νοσήματα. Επιπλέον, ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχει μεγαλύτερη επίδραση από αυτή που νομίζετε στη συνολική υγεία του δέρματος, του σώματος και των μαλλιών. Τα εξανθήματα, το ξηρό δέρμα και η απώλεια μαλλιών μπορεί να οφείλονται σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή να μείνετε κοιμισμένοι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να συζητήσετε τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας.
Αν απλώς αργείτε να κοιμηθείτε, καταφέρετε να φτάσετε τις 7 ή 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα υγείας.


Μετάφραση – επιμέλεια: L.C. Credits: learning-mind
Πηγή: awakengr.com