Επειδή το καλοκαίρι είναι δύσκολη εποχή λόγω αυξημένης θερμοκρασίας δείτε μερικές συμβουλές για να αποφύγετε συνέπειες.
Το καλοκαίρι, οι περισσότεροι από εμάς ενοχλούμαστε από τη ζέστη, και προσπαθούμε με όποιον τρόπο μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε. Για έναν ασθενή με σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως, η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα που θα παρατηρήσετε, αν η ζέστη έχει γίνει αφόρητη, είναι κόπωση, δυσκολία στη συγκέντρωση, πόνος και θολή όραση. Πρακτικά, τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης επιδεινώνονται με τη ζέστη—και δεν χρειάζεται το θερμόμετρο να χτυπάει πάνω από 40 βαθμούς. Ακόμα και μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος μπορεί να έχει άσχημες επιπτώσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα ενός ασθενούς με πολλαπλή σκλήρυνση δεν μπορεί να ρίξει την θερμοκρασία του με τον ίδιο τρόπο που θα το έκανε ένα υγιές σώμα. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς με σκλήρυνση είναι πιο δύσκολο να ιδρώσουν, κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο δύσκολη.
Τα καλά νέα από όλο αυτό είναι πως τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν γρήγορα. Συνήθως δεν διαρκούν περισσότερες από 24 ώρες και δεν θα προκαλέσουν κάποια έξαρση συμπτωμάτων από την αρχή.
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως ο κίνδυνος δεν εξακολουθεί να είναι αληθινός, καθώς η υπερθέρμανση μπορεί να ελαττώσει σημαντικά το επίπεδο ζωής σας. Και επειδή είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, και νιώθουμε πως ο υδράργυρος δεν έχει φτάσει ακόμα στα πιο καυτά του, μερικές συμβουλές για να τα βγάλετε πέρα…
- Προσπαθήστε να μην βγαίνετε από το σπίτι τις ώρες που έχει περισσότερη ζέστη, ανάμεσα στις 10 π.μ. και 3 μ.μ. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, να μένετε πάντα κάτω από σκιά.
- Μην μαγειρεύετε πολύπλοκα και χρονοβόρα γεύματα και αγοράστε έναν μικρό ανεμιστήρα για την κουζίνα.
- Κάντε γυμναστική μόνο σε χώρους που κλιματίζονται και να έχετε πάντα κοντά σας άφθονο νερό.
- Για τα ρούχα, επιλέξτε ανοιχτόχρωμα και φυσικά υφάσματα, που αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου. Τα σκούρα ρούχα απορροφούν περισσότερη θερμότητα.
- Αν είναι να κολυμπήσετε σε πισίνα, προσέξτε να μην είναι θερμαινόμενη.
- Μια γρήγορη λύση είναι να ακουμπήσετε κάτι παγωμένο στους καρπούς, στον αυχένα ή στην κορυφή του κεφαλιού. Δεν θα μειώσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του σώματος, αλλά θα σας ανακουφίσει για λίγο.
- Επενδύστε σε αξεσουάρ ρουχισμού που ψυχραίνουν το σώμα.
- Ένα μικρό, φορητό ψυγειάκι στο αυτοκίνητο είναι ό,τι πρέπει. Θα έχετε πάντα πρόσβαση σε κρύο νερό, αλλά και σε φρούτα.
Γράφει: Διάκος Θοδωρή
Πηγή: www.iatronet.gr
0 Σχόλια