Ο χρόνιος πόνος, στη μέση, στο γόνατο ή ακόμη και ο πονοκέφαλος, μπορεί να επηρεάσει δραματικά την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων. Καθώς μεγάλο ποσοστό των μακροχρόνιων παθήσεων πηγάζουν από τις διατροφικές επιλογές, πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να διαχειριστούν τον πόνο μέσα από συστατικά της διατροφής.

Πως προκαλείται ο πόνος;
Ο πόνος αποτελεί τον τρόπο που χρησιμοποιεί το σώμα σας για να σας «ξυπνήσει»! Πρόκειται στην πραγματικότητα για το σύμπτωμα μίας φλεγμονής. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται με τρόπο παρόμοιο με εκείνο της εισβολής ενός μικροβίου, και συνήθως ο πόνος περνάει μόλις τα λευκά αιμοσφαίρια του οργανισμού αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η «κρίση» δεν περνάει, με αποτέλεσμα η ενόχληση να γίνεται μόνιμη εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Τα «μαγικά» διατροφικά συστατικά
Εάν σας έχει απασχολήσει έντονα κάποιος πόνος, σίγουρα θα έχετε μπει στη διαδικασία να αναζητήσετε στο διαδίκτυο συστατικά ή συμπληρώματα διατροφής που τον ανακουφίζουν. Μερικά από αυτά είναι:


  • Κεράσια, και συγκεκριμένα μία ποικιλία ξινών κερασιών φαίνεται πως ανακουφίζουν τον πόνο της οστεοαρθρίτιδας. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καταναλώνετε 45 κεράσια κάθε ημέρα
  • Φιστίκια, τα οποία είναι πλούσια σε μαγνήσιο, πιθανά σχετίζονται με την ανακούφιση των πονοκεφάλων. Φυσικά, το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Κόκκινα σταφύλια, ίσως είναι η λύση για τον πόνο της μέσης; Υπεύθυνη για την ιδιότητα αυτή των σταφυλιών είναι η αντιφλεγμονώδης ουσία ρεσβερετρόλη.
  • Τζίντερ, δεν έχει απλά δυνατό άρωμα και ιδιαίτερη γεύση! Εάν το χρησιμοποιήσετε για να συμπληρώσετε τη διατροφή σας ανακουφίζει τον πόνο των αρθρώσεων ή του στομάχου.
  • Κουρκουμάς, δίνει κίτρινο χρώμα στο κάρυ και ανακουφίζει τον πόνο των αρθρώσεων. Η κουρκουμίνη που περιέχει θεωρείται από τα πλέον αντιφλεγμονώδη συστατικά.


Αντί για «μαγικά» δοκιμάστε «Μεσογειακά»
Μέχρι σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των παραπάνω συστατικών είναι λίγα, και προέρχονται από μικρές και «αδύναμες» μελέτες. Την ίδια στιγμή κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη σημασία της Μεσογειακής διατροφής κυρίως στην πρόληψη, αλλά και στην αντιμετώπιση, χρόνιων φλεγμονών. Το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής αποτελεί μία ολόκληρη φιλοσοφία, για να μην χαθείτε λοιπόν ξεκινήστε από τις τρεις σημαντικότερες συμβουλές που θα ανοίξουν το δρόμο στη διαχείριση των φλεγμονών:


  • Καταναλώστε πέντε ή περισσότερες μερίδες λαχανικών και φρούτων κάθε ημέρα. Αποφύγετε τη μονοτονία, δοκιμάστε καινούριες γεύσεις και προσπαθήστε να επιλέξετε ζαρζαβατικά με πολλά διαφορετικά χρώματα. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία, τόσο περισσότερα τα θρεπτικά συστατικά που θα εξασφαλίσετε.
  • Αντικαταστήστε το κρέας με ψάρι. Ιδανικά προτιμήστε λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, ο γαύρος και η πέστροφα. Τα τελευταία είναι «γεμάτα» καλά ωμέγα 3 λιπαρά τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση των φλεγμονών, άρα και του πόνου.
  • Αντισταθείτε σε έτοιμα γεύματα και συσκευασμένα σνακ. Δώστε έμφαση σε λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα. Προτιμήστε βρώμη αντί για δημητριακά πρωινού, ξηρούς καρπούς αντί για τσιπς, μαύρη σοκολάτα αντί για κάποιο άλλο γλυκό.


Όταν η κουβέντα έρχεται στις χρόνιες παθήσεις δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Εάν και θα ήταν πολύ «βολικό», δεν υπάρχει ένα μαγικό συστατικό που να ανακουφίζει δια παντός κάθε πόνο. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής, η φυσική δραστηριότητα και η διαχείριση του καθημερινού στρες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να «νικήσετε» τις καθημερινές ενοχλήσεις. Η προσπάθεια όμως ανταμείβεται με μία ζωή χωρίς πόνο, και πολλές ευχάριστες στιγμές!


Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος - Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
Πηγή:www.healthview.gr