Οι εμβοές είναι εσωτερικοί ήχοι ποικίλης έντασης, τους οποίους αντιλαμβάνεται κάποιο άτομο στο αυτί ή στα αυτιά του ή στο κεφάλι του και δεν προέρχονται από εξωτερικό ακουστικό ερέθισμα. Πολλά άτομα παραπονιούνται για εμβοές στα αυτιά τους, οι οποίες είναι ανυπόφορες και μπορεί να υποκρύπτουν διάφορες διαταραχές του συστήματος της ακοής.

Το πρώτο που πρέπει να κάνει όποιος συνειδητοποιεί ότι ακούει εμβοές, είναι να ζητήσει βοήθεια από τον αρμόδιο γιατρό. Ο γιατρός θα ερευνήσει αν οι εμβοές οφείλονται σε παθολογικά αίτια των αυτιών ή άλλα γενικότερα παθολογικά αίτια. Αν οι εμβοές δεν οφείλονται σε παθολογικά αίτια, ο ασθενής πρώτον ηρεμεί, διότι αντιλαμβάνεται ότι οι εμβοές του δεν υποκρύπτουν κάτι που μπορεί να βάλει τη ζωή του ή την ακουστική του ικανότητα σε κίνδυνο.

Αν οι εμβοές οφείλονται σε ωτολογικό πρόβλημα ο γιατρός θα υποδείξει τις θεραπευτικές δυνατότητες, τόσο του ακουολογικού προβλήματος, όσο και του προβλήματος των εμβοών με τη χρήση φαρμάκων, συμπληρωμάτων διατροφής, τη χρήση κατάλληλου ακουστικού βαρηκοΐας ή την εφαρμογή κάποιας χειρουργικής θεραπείας, αν το πρόβλημα μπορεί να λυθεί με επέμβαση.

Από που προέρχονται οι εμβοές;

Υπάρχουν ποικίλες ωτολογικές -παθολογικές και μη- καταστάσεις που συνοδεύονται από εμβοές. Μερικές από αυτές είναι οι ακόλουθες: ξένα σώματα στον έξω ακουστικό πόρο, πρεβυακοΐα ή ωτογήρανση, συσσώρευση υγρού πίσω από το τύμπανο, ωτοσκλήρυνση, εμβοές που είναι επακόλουθο έκθεσης σε θόρυβο, αρτηριοσκλήρυνση, αύξηση της αρτηριακής πιέσεως, παραμόρφωση των τριχοειδών, όγκοι της κεφαλής και του τραχήλου, χρήση ορισμένων φαρμάκων, αναιμία, υποθυρεοειδισμός, σακχαρώδης διαβήτης και συχνή και μεγάλη λήψη ασπιρίνης (σαλικυλικά).

Ποιος ο ρόλος της διατροφής στην αντιμετώπιση των εμβοών;

Η Διατροφή αποτελεί σημείο «κλειδί» για την αντιμετώπιση των πιθανών εμβοών στα αυτιά. Έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες σχετικές έρευνες, που αποδεικνύουν τη σημαντικότητα της Διατροφής στις ωτολογικές επιπλοκές – εμβοές.

Αντιοξειδωτικά και βιταμίνες
Oι έρευνες έχουν αποδείξει ότι οι ελεύθερες οξειδωτικές αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου μπορεί να είναι κοινός παράγοντας πρόκλησης βαρηκοΐας από έκθεση σε θόρυβο και από λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων. Συνεπώς, η χορήγηση ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού παράγοντα, όπως η ρεσβερατρόλη (που υπάρχει στο κόκκινο κρασί), η οποία εκτός των άλλων διαθέτει και αντιγηραντικές ιδιότητες, μπορεί να δράσει θετικά στην καθυστέρηση της πρεσβυακοΐας ή ωτογήρανσης ή τη βελτίωση της ακοής και των λοιπών συμπτωμάτων που τη συνοδεύουν, όπως οι εμβοές των αυτιών.

Επίσης, αποδείχτηκε εργαστηριακά η σημασία της ειδικής αντιοξειδωτικής θεραπείας με χορήγηση ρεσβερατρόλης στην πρόληψη της βαρηκοΐας, που σχετίζεται με ισχαιμία του εσωτερικού αυτιού, έκθεση σε θόρυβο και γήρανση του οργανισμού. Όμως, η ιδανικότερη σκέψη για τη λήψη των πολύτιμων για την υγεία πολυφαινολών του κόκκινου κρασιού, συμπεριλαμβανομένης και της ρεσβερατρόλης είναι, το να μπορεί να πάρει κανείς τις πολύτιμες αυτές ιαματικές ουσίες του κόκκινου κρασιού σε αφθονία, με τη μικρότερη δυνατή λήψη οινοπνεύματος, ώστε να προλάβει τον αλκοολισμό και τα επακόλουθά του.

Άλλη έρευνα, υποστηρίζει ότι η βαρηκοΐα και οι εμβοές που οφείλονται σε έκθεση σε θορύβους, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χορήγηση αντιοξειδωτικών ουσιών, Βιταμινών D, E, C, με αποτελέσματα που ποικίλλουν.

Μείωση λιπιδίων του αίματος
Αξιοσημείωτο είναι το πώς συνδυάζεται η υπερλιπιδαιμία με την πρόκληση εμβοών στα αυτιά. Έχει βρεθεί ότι η συχνότητα της υπερλιπιδαιμίας είναι υψηλή μεταξύ των ασθενών με βαρηκοΐα και εμβοές από έκθεση σε έντονους θορύβους. Κατεβάζοντας τα επίπεδα των λιπιδίων με διαφόρους διαιτητικούς τρόπους (μείωση κορεσμένων λιπαρών, αύξηση ω-3 λιπαρών οξέων, κατανάλωση φυτικών ινών, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα καρότο, μπρόκολο, σκόρδο, κρεμμύδι) βελτιώνεται η ένταση των εμβοών και η ακοή στις υψηλές συχνότητες.

Ασπιρίνη και σαλικυλικό οξύ
Ακόμη, ενδιαφέρον είναι το εύρημα ότι οι υψηλές δόσεις ασπιρίνης ή άλλων ενώσεων του σαλικυλικού οξέος μπορεί να προκαλέσουν παροδική απώλεια της ακοής και εμβοές. Επομένως, συστήνεται η διακοπή τους, σε περίπτωση που έχουν εμφανιστεί συμπτώματα εμβοών και διαταραχών στα αυτιά.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετές φορές έχουν δοκιμαστεί συνδυασμοί διαφόρων βιταμινών, ψευδαργύρου, καρπών δέντρου Gingko Biloba κ.ά. για την αντιμετώπιση των εμβοών, που κάποιοι εμφάνισαν πλήρη επιτυχία, ενώ κάποιοι άλλοι συνδυασμοί δεν παρουσίασαν κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

Συμβουλές για την καταπολέμηση των εμβοών

Έτσι λοιπόν, οι εμβοές και πιθανές παρεμφερείς ωτολογικές επιπλοκές, μπορεί να καθυστερήσουν στην εκδήλωσή τους, με υγιεινή διατροφή, λήψη αντιοξειδωτικών ουσιών, ψευδαργύρου, βιταμίνης D3, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, φλαβονοειδών, ανθοκυανίνων και ρεσβερατρόλης.

Χρήσιμες συμβουλές διατροφής για την καταπολέμηση των εμβοών

  • Συχνός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης
  • Μειωμένη κατανάλωση αλατιού
  • Περιορισμένη κατανάλωση καφεΐνης (καφές, τσάι, τσιγάρο, coca- cola)
  • Καθημερινή άσκηση και φυσική δραστηριότητα για καλύτερη κυκλοφορία
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Μειωμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών
  • Απαγόρευση λήψης ασπιρίνης
  • Υψηλή κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών
  • Ισορροπημένη και Υγιεινή Διατροφή


της Κυριακής Μπαζαργιάννη - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος M.Sc.
Πηγή: www.mednutrition.gr