Ανησυχείτε ότι τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ);
Μπορεί να έχετε δει τη ΣΚΠ στο διαδίκτυο και να διαβάσετε για τα συμπτώματα που ακούγονται σαν αυτά που βιώνετε. Κάποιος στην οικογένειά σας μπορεί να έχει ΣΚΠ και ανησυχείτε ότι μπορείτε επίσης και σεις να έχετε.
Παρακάτω υπάρχουν ερωτήσεις από άτομα που ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν τη νόσο. Παρακολουθούμε τα κοινά πρώιμα σημάδια από τα άτομα που νοσούν και τον τρόπο διάγνωσης.
Τα συμπτώματά μου είναι τα πρώτα σημάδια ΣΚΠ;
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών συμπτωμάτων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν μόνο ένα μικρό αριθμό γύρω από το χρόνο της διάγνωσης.
Μερικά από τα πιο κοινά πρώτα συμπτώματα είναι:
- Κόπωση. Ένα είδος εξάντλησης που αφορά το αίσθημα κούρασης ακόμη και μετά ένα φυσιολογικό και καλής ποιότητας ύπνο.
- Μουδιάσματα στο σώμα. Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή το σώμα.
- Απώλεια της ισορροπίας ή ζάλη. Το αίσθημα ότι γυρίζει το δωμάτιο γύρω σας.
- Αλλαγές στη διάθεση. Πόνος και δυσφορία που οδηγήσει σε επίμονη ανησυχία.
- Προβλήματα όρασης. Αυτά μπορεί να κυμαίνονται από θολή όραση έως πόνο όταν μετακινείτε το μάτι σας και σε διπλωπία (διπλή όραση).
- Διαταραχές λόγου - ομιλίας. Οι λέξεις δεν εκφράζονται καθαρά στον λόγο σας.
Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά αυτά εμφανίζονται λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της πάθησης.
Όλα αυτά τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα άλλων ιατρικών καταστάσεων. Αν ανησυχείτε ότι έχετε συμπτώματα ΣΚΠ, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να έχετε τη σωστή διάγνωση.
Σε ποιον πρέπει να μιλήσω για τα συμπτώματά μου;
Σε πρώτη φάση, μιλήστε σε έναν γιατρό σχετικά με τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Μπορεί να μην κάνει ακριβή διάγνωση από την αρχή, αλλά μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και να αποκλείσει εναλλακτικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλούνται από τα συμπτώματά.
Ακόμη μπορετέ να μιλήσετε σε έναν νευρολόγο που ειδικεύεται στις διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αν και δεν είναι όλοι οι νευρολόγοι ειδικοί στα θέματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Εάν ο θεράπων ιατρός σας δεν πιστεύει ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται σε σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να σας παραπέμψει σε άλλον ειδικό εάν το θεωρήσει πιο κατάλληλο.
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για ένα ραντεβού;
Η ποικιλία των συμπτωμάτων που μπορεί να αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι συντριπτική και μπορεί να είναι δύσκολο να ξεπεραστεί ο τρόπος με τον οποίο σας επηρεάζουν.
Πριν από το ραντεβού, μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων σημειώνοντας:
- ποια συμπτώματα βιώνετε και πότε ξεκίνησαν.
- πόσο συχνά και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα.
- πόσο κρατούν ή είναι επίμονα.
- κάντε μια κλίμακα όπως από το 1 για καλές ημέρες, έως το 5 για κακές ημέρες.
- σημειώστε το πώς τα συμπτώματα επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες.
- σημειώστε οτιδήποτε φαίνεται να προκαλεί συμπτώματα ή να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα ή καλύτερα.
Αξίζει επίσης ακόμη να σημειωθεί:
- άλλες συνθήκες υγείας που μπορεί να έχετε.
- κάθε άλλο φάρμακο που παίρνετε.
- τις ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν άλλους ανθρώπους στην οικογένειά σας.
Η προετοιμασία αυτών των πληροφοριών εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε καλύτερα τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ραντεβού σας. Αυτά θα πρέπει να είναι γραμμένα σε ένα χαρτί, που θα μπορούσατε να το δώσετε στον γιατρό σας ως επισκόπηση.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την αβεβαιότητα;
Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να δείτε την διάγνωση για τα συμπτώματά σας. Μπορεί να μιλήσετε με πολλούς επαγγελματίες στον τομέα της υγείας και να κάνετε μια σειρά από εξετάσεις. Εξετάσεις που μπορεί να μην είναι όλες αυτές για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, για παράδειγμα, η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν μπορεί να διαγνωστεί μόνο από την εξέταση αίματος, αλλά μπορεί να γίνει για να δείτε άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα συμπτώματά σας.
Στο τέλος ενός ραντεβού με τον γιατρό σας, θα μάθετε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και ποιες περαιτέρω εξετάσεις θα γίνουν.
Αν δεν καταλαβαίνετε κάτι, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας εξηγήσει, ίσως με διαφορετικό τρόπο.
Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο χειρισμού της διάγνωσης, μπορείτε να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη και από κάποιον άλλον ειδικό.
Μπορεί να αισθανθείτε άγχος ή προβληματισμό για τα ανεξήγητα συμπτώματα αλλά πάντα μιλάμε με τον γιατρό μας για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την αβεβαιότητα.
Τι γίνεται αν δεν βρίσκουν τι έχω;
Μερικές φορές ένα θέμα που παρακολουθούμε και περιμένουμε να δούμε πώς αναπτύσσονται τα συμπτώματα, καθώς είναι πολύ απογοητευτικά και ανησυχητικά, αλλά ίσως να θέλει και λίγο υπομονή.
Εάν ο γιατρός σας δεν είναι σε θέση να σας δώσει μια διάγνωση εκείνη τη στιγμή, θα πρέπει να είστε σε θέση να συμφωνήσετε ένα σχέδιο μαζί του. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνήσετε σε ένα συνεχής ραντεβού που θα λαμβάνει χώρα σε έναν μηνά ή σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο, αλλά με την επιλογή να έρθετε σε επαφή νωρίτερα εάν έχετε σημαντικά νέα συμπτώματα ή έχετε πληγεί σοβαρότερα.
Θα είναι δική σας ευθύνη να συνεχίσετε να πιέζετε για μια διάγνωση αναγνωρίζοντας ότι αυτό δεν είναι πάντα απλό και μπορεί να χρειαστεί χρόνος.
Υπάρχουν θεραπείες για τα συμπτώματά μου;
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν γίνει μια πλήρη διάγνωση. Συζητήστε με τον γιατρό σας για το τι μπορεί να γίνει για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε τώρα.
Πηγή: www.mstrust.org.uk
0 Σχόλια