Λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει ο εγκέφαλος στη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), πολλοί ειδικοί δίνουν μεγάλη έμφαση στο τι μπορεί να γίνει για να διατηρηθεί ο εγκέφαλος όσο το δυνατόν περισσότερο υγιής. Αυτή η νέα εστίαση στην υγεία του εγκεφάλου αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προοπτικής που ονομάζεται διατήρηση του εγκεφάλου για τους ανθρώπους που βιώνουν την νόσο.

Διατήρηση του εγκεφάλου

Η διατήρηση του εγκεφάλου επικεντρώνεται σε 4 βασικές πτυχές καθώς σχετίζονται στους ανθρώπους που βιώνουν την νόσο, και μπορούν να συμβάλουν στον τρόπο ζωής μέσω υγιεινών επιλογών.



Μάθετε τις 4 βασικές περιοχές της διατήρησης του εγκεφάλου

1. Γνωρίστε όσα μπορείτε για τις βλάβες του εγκεφάλου στη λευκή και γκρίζα ύλη

Οι βλάβες και στα δύο είδη ιστού του εγκεφάλου μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα της σκλήρυνση κατά πλάκας.
Οι αλλοιώσεις της γκρίζας ύλης αναγνωρίστηκαν πρόσφατα ως στενά συνδεδεμένες με γνωστικές και φυσικές αλλαγές που σχετίζονται με την σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι γνωστικές αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν επιδείνωση της μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης ή δυσκολία στη σκέψη και της σωστής άρθρωσις. Συζητήστε και ρωτήσατε τον νευρολόγο σας για βλάβες που συμβαίνουν και στις δύο περιοχές.

2. Δείτε τι λέει μια έρευνα για τη μείωση της εγκεφαλικής ύλης

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε  φυσικά όλοι, την εγκεφαλική ύλη (τόσο λευκή όσο και γκρίζα).
Για τα άτομα με ΣΚΠ, αυτή η μείωση της εγκεφαλικής ύλης (που ονομάζεται επίσης απώλεια όγκου εγκεφάλου) μπορεί να συμβεί πιο γρήγορα.
Σύμφωνα με την έρευνα, αυτή η μείωση είναι ένας ισχυρός προγνωστικός δείκτης μακροχρόνιας σωματικής αναπηρίας και γνωστικών ζητημάτων. Κατανοήστε ότι μειώσεις στην εγκεφαλική ύλη (ή απώλεια όγκου εγκεφάλου) αποτελούν μέρος της επόμενης συζήτησης με τον νευρολόγο σας.

3. Κατανόηση του νευρολογικού αποθεματικού του εγκεφάλου σας 

Όταν εμφανίζονται αλλοιώσεις στον εγκέφαλο, η πληγείσα περιοχή του εγκεφάλου μπορεί να μην λειτουργεί πλέον σωστά. Ωστόσο, άλλες περιοχές μπορούν να μπουν και να εκτελέσουν τις εργασίες που ένα τμήμα του εγκεφάλου δεν μπορεί πλέον. Αυτή η εκπληκτική ικανότητα προσαρμογής ονομάζεται "νευρολογικό αποθεματικό" και μπορεί να σας εμποδίσει να βιώσετε τα συμπτώματα από την αρχή της νόσου.

  • Το νευρολογικό απόθεμα μπορεί να μειωθεί καθώς εμφανίζονται εγκεφαλικές αλλοιώσεις.
  • Οι καθημερινές επιλογές για τον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το νευρολογικό αποθεματικό.
  • Μην περιμένετε μέχρι να βιώσετε συμπτώματα για να κάνετε υγιείς αλλαγές που μπορούν να σας βοηθήσουν.


4. Κάντε αλλαγές στον τρόπο ζωής και διαχειριστείτε τις χρόνιες παθήσεις

Η πραγματοποίηση υγιεινών αλλαγών στον τρόπο ζωής σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή. Ένας υγιέστερος εγκέφαλος μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση του νευρολογικού αποθέματος.

Εδώ είναι μερικά μόνο πράγματα που πρέπει να εξετάσετε:

  • Μεγιστοποιήστε το νευρολογικό αποθεματικό κρατώντας τον εγκέφαλό σας ενεργό με πράγματα όπως ανάγνωση, επιτραπέζια παιχνίδια και παζλ.
  • Γρήγορη επεξεργασία πληροφοριών μέσω της άσκησης. Τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης συνδέονται με την ταχύτερη επεξεργασία πληροφοριών, καθώς και με μεγαλύτερη βαθιά γκρίζα ύλη στον εγκέφαλο.
  • Βελτιώστε την υγεία του εγκεφάλου σας , παίρνοντας τουλάχιστον 7 ώρες ξεκούραστο ύπνο την νύχτα.


Επίσης, είναι σημαντικό να διαχειριστείτε άλλες χρόνιες παθήσεις που μπορεί να έχετε (εκτός από τη σκλήρυνση κατά πλάκας)

Αν παραμείνουν χωρίς διαχείριση, οι χρόνιες παθήσεις (όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, η υψηλή χοληστερόλη, η κατάθλιψη , ο διαβήτης και η χρόνια πνευμονοπάθεια) μπορούν στην πραγματικότητα να οδηγήσουν σε περισσότερες υποτροπές και ταχύτερη εξέλιξη της σωματικής αναπηρίας. Συζητήστε με το γιατρό σας για να βελτιώσετε ό, τι μπορείτε.


Πηγή: multiplesclerosisnewstoday.com