Η αϋπνία και η προσπάθεια που καταβάλλει κάποιος να κοιμηθεί, μπορεί να γίνουν βασανιστικές. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί άνθρωποι παίρνουν μελατονίνη σε χάπια, σιρόπι ή τσίχλες.
Υπάρχει όμως κίνδυνος να πάρει κάποιος υπερβολική δόση μελατονίνης;
Καταρχάς πρέπει να κατανοήσει τι είναι η μελατονίνη: Πρόκειται για ορμόνη που παράγεται φυσικά στο σώμα και μέσω κάποιων τροφών (ανανάς, μπανάνες, πορτοκάλια) και βοηθά στον έλεγχο του κύκλου του ύπνου.
Τα χάπια μελατονίνης μπορούν να βοηθήσουν να σας πάρει ο ύπνος αλλά δεν εγγυώνται ότι θα έχετε συνεχή μη διακοπτόμενο ύπνο.
Επιπλέον, η υπερβολική δόση μελατονίνης μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου.
«Μερικές φορές οι άνθρωποι βλέπουν έντονα όνειρα όταν λαμβάνουν συμπληρώματα μελατονίνης, κάτι που όπως λέω στους ασθενείς μου μπορεί να είναι καλό ή κακό, ανάλογα με το αν βλέπουν ευχάριστα όνειρα ή εφιάλτες», σημειώνει ο Vinh Nguyen, οικογενειακός γιατρός στο Orange Coast Memorial Medical Center, στο Φάουνταιν Βάλλεϋ της Καλιφόρνια.
Οι άνθρωποι καταστέλλουν την παραγωγή της πολύτιμης για τον ύπνο ορμόνης, όταν εκτίθενται την νύχτα σε τεχνητό φως.
Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δόση που να ταιριάζει σε όλους τους οργανισμούς. «Η μελατονίνη μεταβολίζεται στο ήπαρ, επομένως η αποτελεσματική δόση μπορεί να ποικίλει πολύ από άτομο σε άτομο» αναφέρει ο Nguyen.
Ένας ηλικιωμένος χρειάζεται πολύ χαμηλότερη δόση μελατονίνης σε σύγκριση με ένα νεαρό άτομο, επειδή οι μεταβολικές λειτουργίες του ήπατος αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε.
Η μέση ποσότητα μελατονίνης που χρειάζεται συνήθως ένας άνθρωπος για να κοιμηθεί 0,5-1mg δύο ώρες πριν τον ύπνο.
Κάποιος όμως που λαμβάνει μελατονίνη χωρίς συνταγή γιατρού, μπορεί να φθάσει να πάρει έως και 15mg.
Τα περισσότερα φάρμακα έχουν παρενέργειες, ειδικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. «Πολύ υψηλές δόσεις μελατονίνης μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας», λέει ο Nguyen.
«Μπορεί επίσης να προκαλέσουν υποθερμία, δηλαδή μη φυσιολογική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος, καθώς και νοητική επιβράδυνση» προσθέτει.
Μη λαμβάνετε ποτέ συμπληρώματα μελατονίνης σε συνδυασμό με αλκοόλ ή άλλα φάρμακα που δεν γνωρίζει ο γιατρός σας.Όπως συμβαίνει με όλα τα ηρεμιστικά, ο συνδυασμός της μελατονίνης με αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει λήθαργο ή άλλες παρενέργειες.
Αμερικανοί και Αργεντινοί ερευνητές, με επικεφαλής τον αργεντινής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Φρανσίσκο Κουιντάνα του Κέντρου Νευρολογικών Παθήσεων του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Cell", ανέφεραν ότι οι εποχικές εξάρσεις της σκλήρυνσης προκαλούνται από τα πτωτικά επίπεδα της μελατονίνης την άνοιξη και το καλοκαίρι.
Γι' αυτό, η επιδείνωση είναι πολύ πιο σπάνια (κατά μέσο όρο 32% λιγότερη) τους μήνες του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν η συγκεκριμένη ορμόνη εκκρίνεται σε αυξημένα επίπεδα στον οργανισμό.
Η χορήγηση μελατονίνης σε ποντίκια με τη νόσο βελτίωσε τα συμπτώματά τους. Όμως οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν πως οι ασθενεις πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν συμπληρώματα μελατονίνης. Εξέφρασαν πάντως την αισιοδοξία τους ότι η ανακάλυψή τους μπορεί μελλοντικά να συμβάλει σε καλύτερες φαρμακευτικές θεραπείες.
Στις αυτοάνοσες παθήσεις παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο γενετικοί, όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες (λοιμώξεις, κάπνισμα, επίπεδα βιταμίνης D κ.α.). Στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, το «εποχικό παράδοξο» ανήκει στους δεύτερους.
Η εν λόγω ορμόνη, αν και μπορεί να αγοραστεί χωρίς συνταγή, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ανεπιθύμητη υπνηλία. Ο Κουιντάνα δήλωσε ότι στο μέλλον η μελατονίνη ή παράγωγά της μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με σκλήρυνση, αφού προηγηθούν κλινικές δοκιμές και βρεθεί η κατάλληλη δοσολογία. Ήδη οι ερευνητές σχεδιάζουν μια πιλοτική δοκιμή.
Πηγές: www.onmed.gr | www.iatropedia.gr
0 Σχόλια