Επιστήμονες από τη Σχολή Μηχανικών, Πληροφοριών και Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Τσουκούμπα επινόησαν ένα ρομπότ διαμεσολάβησης γραπτών μηνυμάτων που μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να ελέγξουν το θυμό τους όταν λαμβάνουν ενοχλητικές ειδήσεις. Αυτή η συσκευή μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων καθώς προχωράμε προς έναν κόσμο με όλο και περισσότερες ψηφιακές επικοινωνίες.
Ενώ μια γρήγορη συγγνώμη μέσω γραπτού μηνύματος είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να μας ενημερώσουν οι φίλοι ότι θα αργήσουν για μια προγραμματισμένη συνάντηση, συχνά λείπει το ανθρώπινο στοιχείο που θα συνόδευε μια εξήγηση πρόσωπο με πρόσωπο ή ακόμα και από το τηλέφωνο. Είναι πιθανό να είναι πιο ενοχλητικό όταν δεν είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε το συναισθηματικό βάρος πίσω από τη λύπη των φίλων μας που μας έκαναν να περιμένουμε.
Τώρα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα κατασκεύασαν ένα ρομπότ χειρός που το ονόμασαν OMOY, το οποίο ήταν εξοπλισμένο με ένα κινητό βάρος που ενεργοποιείται από μηχανικά εξαρτήματα μέσα στο σώμα του. Μετατοπίζοντας το εσωτερικό βάρος, το ρομπότ μπορούσε να εκφράσει προσομοιωμένα συναισθήματα. Το ρομπότ χρησιμοποιήθηκε ως μεσολαβητής για την ανάγνωση μηνυμάτων κειμένου. Ένα κείμενο με ανεπιθύμητες ή απογοητευτικές ειδήσεις θα μπορούσε να ακολουθηθεί από μια προτροπή του ΟΜΟΥ να μην εκνευριστεί, ή ακόμα και συμπάθεια προς τον χρήστη.
«Με το μέσο της γραπτής ψηφιακής επικοινωνίας, η έλλειψη κοινωνικής ανατροφοδότησης ανακατευθύνει την εστίαση από τον αποστολέα και στο περιεχόμενο του ίδιου του μηνύματος», λέει ο συγγραφέας καθηγητής Fumihide Tanaka. Το ρομπότ διαμεσολαβητή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί να καταστείλει τον θυμό του χρήστη και άλλα αρνητικά διαπροσωπικά κίνητρα, όπως σκέψεις εκδίκησης, και αντ 'αυτού ενθάρρυνε τη συγχώρεση.
Οι ερευνητές εξέτασαν 94 άτομα με ένα μήνυμα όπως "Λυπάμαι, άργησα. Το ραντεβού μου ξέφυγε από το μυαλό. Μπορείτε να περιμένετε άλλη μια ώρα;" Η ομάδα διαπίστωσε ότι το OMOY ήταν σε θέση να μειώσει τα αρνητικά συναισθήματα. "Το ρομπότ διαμεσολαβητής μπορεί να μεταδώσει ένα απογοητευτικό μήνυμα και στη συνέχεια να δώσει τη δική του γνώμη. Όταν αυτή η ομιλία συνοδεύεται από τις κατάλληλες αλλαγές βάρους, είδαμε ότι ο χρήστης θα αντιλαμβανόταν την "πρόθεση" του ρομπότ να τον βοηθήσει να ηρεμήσει", ο καθηγητής λέει ο Tanaka.
Η έκφραση του σώματος του ρομπότ που παράγεται από αλλαγές βάρους δεν απαιτούσε συγκεκριμένα εξωτερικά στοιχεία, όπως χέρια ή πόδια, κάτι που υπονοούσε ότι οι εσωτερικές κινήσεις βάρους θα μπορούσαν να μειώσουν τον θυμό ή άλλα αρνητικά συναισθήματα του χρήστη χωρίς τη χρήση πλούσιων χειρονομιών σώματος ή εκφράσεων προσώπου.
0 Σχόλια