Ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) που υιοθέτησαν μια κετογονική δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και χαμηλών υδατανθράκων, είδαν σημαντικές βελτιώσεις στη σκλήρυνση κατά πλάκας – συμπεριλαμβανομένων μειώσεων στη νευρολογική αναπηρία, κόπωσης και κατάθλιψης και αυξημένη συνολική ποιότητα ζωής, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
Η κετογονική δίαιτα – δημοφιλής για την απώλεια βάρους και στην κοινότητα της φυσικής κατάστασης – δοκιμάστηκε σε 65 εθελοντές με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, μια φλεγμονώδη διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη φυσική μόνωση που προστατεύει τα νεύρα του σώματος στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Τα συμπτώματα της ΣΚΠ ποικίλλουν ευρέως, αλλά οι ασθενείς συχνά παλεύουν με τη γνωστική ικανότητα, την επιδεξιότητα και την κινητικότητα.
Στη νέα μελέτη, περισσότερο από το 80% των συμμετεχόντων σε δίαιτα κετο την τήρησαν για ολόκληρη την εξάμηνη περίοδο μελέτης. Οι συμμετέχοντες έχασαν σωματικό λίπος και ανέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην κόπωση, την κατάθλιψη και την ποιότητα ζωής. Επιπλέον, η απόδοσή τους βελτιώθηκε σε τεστ φυσικής αντοχής, όπως το περπάτημα των έξι λεπτών.
Τα ευρήματα από τη μελέτη είναι συναρπαστικά και χρησιμεύουν ως απόδειξη της αφοσίωσης των συμμετεχόντων στη μελέτη μας και της ανθεκτικότητας όσων ζουν με ΣΚΠ. Τα άτομα που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν μεγάλο κίνητρο για έρευνα που μελετά τη σχέση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης και της ΣΚΠ. Η μελέτη μας όχι μόνο καταδεικνύει τη σκοπιμότητα των διατροφικών αλλαγών σε ασθενείς με ΣΚΠ αλλά και τα πιθανά οφέλη που θα μπορούσαν να προκύψουν από τέτοιες παρεμβάσεις. Δεδομένων των συναρπαστικών αποτελεσμάτων αυτής της μελέτης, η ομάδα μας εξετάζει επί του παρόντος πώς η κετογονική δίαιτα επηρεάζει το ανοσοποιητικό προφίλ των ασθενών με ΣΚΠ».
J. Nicholas Brenton, MD, ερευνητής, ειδικός στην ΣΚΠ στο UVA Health
Σχετικά με την κετογονική δίαιτα
Η κετογονική δίαιτα μιμείται την κατάσταση νηστείας του σώματος. Για να γίνει αυτό, μειώνει δραματικά τους υδατάνθρακες και τους αντικαθιστά με υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Ως αποτέλεσμα, το σώμα βασίζεται στο λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας (σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες/σάκχαρα). Ένα άτομο που ακολουθεί κετογονική δίαιτα, για παράδειγμα, μπορεί να φάει ένα χάμπουργκερ χωρίς ψωμάκι και λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον. Η παραδοσιακή πλευρά των τηγανιτών πατατών δεν επιτρέπεται – ενώ οι πατάτες είναι πλούσιες σε λιπαρά, είναι επίσης φορτωμένες με υδατάνθρακες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως σάκχαρα από τον οργανισμό. Η κατανάλωση υπερβολικών υδατανθράκων θα νικήσει το σημείο του κετο, το οποίο είναι να ελαχιστοποιήσει τα αποθέματα ζάχαρης του σώματος.
Οι διατροφικές αλλαγές είναι γνωστό ότι έχουν επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Συγκεκριμένα, η κετογονική δίαιτα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για διαταραχές που προκαλούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα, έτσι ο Brenton ήθελε να διερευνήσει πώς αυτή η δίαιτα θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς με ΣΚΠ.
Αυτός και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι η δίαιτα είχε ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων, όπως προσδιορίστηκε τόσο από την αναφορά του ασθενούς όσο και από εργαστηριακές και κλινικές εξετάσεις. Για παράδειγμα, οι ασθενείς που έκαναν κετο περπάτησαν πιο μακριά και πιο γρήγορα σε έξι λεπτά από ό,τι πριν από τη δίαιτα. Άλλα οφέλη περιελάμβαναν μειώσεις στο συνολικό σωματικό λίπος, ενισχυμένη ταχύτητα κινητικότητας, καθώς και βελτιωμένη κόπωση και κατάθλιψη, καλά αποτελέσματα ποιότητας ζωής και ευεργετικές αλλαγές στους δείκτες φλεγμονώδους αίματος.
Με βάση τα ευρήματα, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κετογονική δίαιτα είναι βραχυπρόθεσμα ασφαλής και δυνητικά αποτελεσματική στη βελτίωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και της συνολικής ποιότητας ζωής.
«Η μελέτη μας παρέχει στοιχεία ότι μια κετογονική δίαιτα είναι ασφαλής και ωφέλιμη, μειώνοντας ορισμένα συμπτώματα για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, όταν χρησιμοποιείται σε περίοδο έξι μηνών», είπε ο Brenton. "Ακόμα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα καθώς υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτές τις δίαιτες. Είναι σημαντικό τα άτομα με ΣΚΠ να συμβουλεύονται τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν κάνουν μεγάλες αλλαγές στη διατροφή τους και να παρακολουθούνται τακτικά από γιατρό και διαιτολόγο εάν ακολουθούν μια κετογονική δίαιτα».
Προσεχής παρουσίαση
Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στην 74η ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον Απρίλιο στο Σιάτλ. Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους Brenton, Diana Lehner-Gulotta, Emma Woolbright, Rachael Coleman, Mark Conaway, Brenda Banwell, Christina Bergqvist και Myla Goldman.
0 Σχόλια