Μια νέα μελέτη εξετάζει την προσωπικότητα στη σκλήρυνση κατά πλάκας τις επιπτώσεις της στα συμπτώματα και τη θεραπεία.
Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής μας.
Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από ανέκδοτες αποδείξεις για οτιδήποτε θέλει «απόδειξη».
Όσον αφορά τη ζωή με τη σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ), πρέπει να έχω δει σχεδόν κάθε υποτιθέμενη συσχέτιση, ύποπτη αιτιώδη συνάφεια, υποτιθέμενο σύμπτωμα και θεωρία συνωμοσίας - αν και είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσα να βρω ακόμη περισσότερα αν ήθελα να ξοδέψω την ώρα μου.
Υπάρχει «Προσωπικότητα ΣΚΠ»;
Ένα πράγμα που εμφανίζεται ξανά και ξανά και με ενδιαφέρει έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των ανθρώπων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Πρόσφατα συνάντησα μια τέτοια μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο στο Journal of the Neurological Sciences , που τράβηξε την προσοχή μου.
Η σύνοψη της έρευνας έχει και καλά και κακά νέα. Το καλό? Η μελέτη υποδηλώνει ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι, λοιπόν... είμαστε καλοί.
Μελέτη διαπιστώνει ότι τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας είναι «πολύ αποδεκτά»
Η προσωπικότητα και οι νευροψυχιατρικές πτυχές των ατόμων που ζουν με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν επιπτώσεις τόσο στη συνολική ψυχική μας υγεία όσο και στο πώς ανταποκρινόμαστε και αντιδρούμε στις συμπεριφορές μας που σχετίζονται με την υγεία.
Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 400 άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας που υποβλήθηκαν σε ψυχομετρικό τεστ εντός δύο ετών από τη διάγνωση. Αυτό το τεστ περιελάμβανε πολλές τυπικές ψυχολογικές μεθόδους.
Βρήκαν ότι περισσότεροι από τους μισούς (53,7 τοις εκατό) των συμμετεχόντων ήταν «πολύ ευχάριστοι» άνθρωποι, κάτι που φαίνεται πολύ ωραίο να πούμε για εμάς. Όμως, φαίνεται να είμαστε αποδεκτοί παρά τη σκλήρυνση κατά πλάκας και όχι λόγω.
Οι γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας, παρεμπιπτόντως, διαπιστώθηκε ότι ήταν «πιο ευχάριστες και ευσυνείδητες» είπαν οι ερευνητές, από τους άνδρες. Θα υποστήριζα την ιδέα, αλλά αυτό δεν θα ήταν πολύ σύμφωνο για μένα.
Η μελέτη επίσης διαπιστώνει ότι πολλοί έχουν κατάθλιψη ή άγχος
Από την όχι και τόσο καλή πλευρά, περίπου οι μισοί συμμετέχοντες (50,5 τοις εκατό) εμφάνισαν άγχος και το 22,6 τοις εκατό κατάθλιψη. Επιπλέον, το 60,5 τοις εκατό των ατόμων που μελετήθηκαν έχουν επηρεάσει το «IPS». Ενώ σκέφτηκα ότι το IPS μπορεί να είναι μια συντομογραφία για τις διαπροσωπικές δεξιότητες, που νόμιζα ότι είναι περίεργη μήτρα για μέτρηση, δεν είναι.
Το IPS σημαίνει ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και ουσιαστικά περιγράφει πόσο χρόνο χρειάζεται για ένα άτομο να εκτελέσει μια διανοητική εργασία. Εάν έχετε κάνει ποτέ τεστ γνωστικής λειτουργίας , πιθανότατα έχετε μετρήσει το IPS σας.
Ενδιαφέρον, σκέφτηκα, ότι η πλειονότητα των ατόμων με τη νόσο εμφάνισε διαταραχή του IPS μέσα σε αυτά τα δύο πρώτα χρόνια μετά τη διάγνωση — απόδειξη, ίσως, ότι η ασθένεια ήταν καλά ενεργή στον εγκέφαλό μας πριν από τη διάγνωση.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι «ο νευρωτισμός, η ευσυνειδησία και η εξωστρέφεια είχαν μέτρια έως υψηλή συσχέτιση με το άγχος και την κατάθλιψη» σε άτομα με ΣΚΠ.
Θα μπορούσαν αυτές οι πληροφορίες να μας βοηθήσουν να βρούμε καλύτερους μηχανισμούς αντιμετώπισης;
Διαβάζοντας αυτά τα ευρήματα, ήμουν χαρούμενος και ανησύχως ταυτόχρονα.
Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να βοηθήσουν εμάς και τις ιατρικές μας ομάδες να κατανοήσουμε όχι μόνο τι συμβαίνει μέσα στον εγκέφαλό μας, αλλά και πώς μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τη διάγνωσή μας και τις αλλαγές που μπορεί να κάνει στη μελλοντική ζωή και τον εαυτό μας.
Το συμπέρασμα της μελέτης αναφέρει ότι «η πρώιμη αναγνώριση αυτών των νευροψυχιατρικών χαρακτηριστικών σε άτομα με ΣΚΠ μπορεί να βελτιώσει την τήρηση της θεραπείας, τα συμπτώματα και την ποιότητα ζωής».
Ορίστε η ελπίδα!
Εύχομαι υγεία σε εσάς και την οικογένειά σας.
Πηγή : www.everydayhealth.com
0 Σχόλια