- Μελέτες σε άλλους πληθυσμούς ασθενειών έχουν δείξει ότι μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ προβλημάτων με τη γνωστική λειτουργία και μειωμένης στοματικής υγείας.
- Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ της γνωστικής λειτουργίας και της στοματικής υγείας ειδικά στην υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΣΚΠ.
- Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι τα άτομα με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσίασαν μεγαλύτερα επίπεδα τερηδόνας και ουλίτιδας από τα άτομα χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας. Ωστόσο, δεν υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ της μειωμένης γνωστικής ικανότητας και αυτών των αποτελεσμάτων της στοματικής υγείας.
Η στοματική υγεία αποτελεί βασικό μέρος της γενικής υγείας και συνδέεται με την κοινωνική, ψυχολογική και σωματική ευεξία ενός ατόμου. Τα συμπτώματα της ΣΚΠ όπως η σπαστικότητα, η αδυναμία, η κόπωση , η κινητικότητα και τα προβλήματα ισορροπίας μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματική στοματική φροντίδα. Η γνώση είναι μια σύνθετη έννοια που υπερβαίνει τη σκέψη και τη μνήμη. είναι η ικανότητα αντίληψης και αντίδρασης, επεξεργασίας και κατανόησης, αποθήκευσης και ανάκτησης πληροφοριών, λήψης αποφάσεων και παραγωγής κατάλληλων απαντήσεων.
Η εκτέλεση μιας αξιολόγησης της γνωστικής λειτουργίας συχνά περιλαμβάνει την αξιολόγηση πολλαπλών τομέων, όπως η γλώσσα, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, η προσοχή και η μνήμη εργασίας.
Αυτό το έργο θερμοκοιτίδας χρηματοδοτούμενο από την MS Australia, το οποίο είχε ως στόχο να αξιολογήσει τη στοματική υγεία και τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΣΚΠ , διευθύνεται από Ο Δρ Μάθιου Νάνγκλ και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, μαζί με ειδικούς νευρολόγους στο Μπρίσμπεϊν που δραστηριοποιούνται στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Τι έκαναν οι ερευνητές της μελέτης;
Δημοσιεύτηκε στο Clinical Oral Investigations , οι ερευνητές ξεκίνησαν να διερευνήσουν δύο κύριες προβλέψεις από όσα είναι ήδη γνωστά για τη σχέση μεταξύ της χρόνιας ασθένειας και της στοματικής υγείας:
Τα άτομα με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας θα είχαν χειρότερη γνωστική λειτουργία και χειρότερη στοματική υγεία σε σύγκριση με άτομα χωρίς υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΣΚΠ.
Στην ομάδα της ΣΚΠ, η κακή στοματική υγεία θα σχετιζόταν με τη γνωστική λειτουργία.
Συνολικά 111 άτομα συμμετείχαν στη μελέτη, αποτελούμενη από 56 άτομα που ζούσαν με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας και 55 άτομα χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας, ως ομάδα ελέγχου.
Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της στοματικής υγείας και νευρογνωσίας, που αξιολόγησαν έξι διαφορετικούς τομείς της γνώσης, όπως η γλώσσα, η ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών και η εκτελεστική λειτουργία (ικανότητα οργάνωσης, ιεράρχησης και προγραμματισμού). Οι συμμετέχοντες με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας στρατολογήθηκαν από νευρολογικές κλινικές και εκείνοι χωρίς σκλήρυνση κατά πλάκας από την κοινότητα.
Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν ηλεκτρονικά στατιστικά προγράμματα.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης;
Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 44 έτη και το 61% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες. Το μέσο επίπεδο αναπηρίας ήταν ήπια έως μέτρια, η διάρκεια ζωής με σκλήρυνση κατά πλάκας ήταν λίγο πάνω από οκτώ χρόνια και το 30% ήταν σημερινοί καπνιστές.
Όσον αφορά τη γνωστική λειτουργία, η ομάδα των συμμετεχόντων σε υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισε σημαντική έκπτωση σε τρεις από τους έξι τομείς που δοκιμάστηκαν – γλώσσα, περίπλοκη προσοχή και εκτελεστική λειτουργία.
Όσον αφορά τις αξιολογήσεις της στοματικής υγείας, και οι δύο ομάδες ανέφεραν τις ίδιες συμπεριφορές στοματικής υγείας, αλλά η ομάδα που συμμετείχε σε υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας εμφάνισε χειρότερη στοματική υγεία σε δύο βασικούς τομείς – τον αριθμό των κατεστραμμένων δοντιών και τον ουλικό δείκτη (υποδηλώνει αυξημένα ποσοστά ουλίτιδας, μια ασθένεια των ούλων). Ενώ τα άτομα με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας είχαν μειωμένη γνωστική λειτουργία και κακή στοματική υγεία,
Πώς βοηθά αυτή η μελέτη στην κατανόηση της στοματικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας;
Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενη έρευνα που δείχνει ότι τα άτομα με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χειρότερη στοματική υγεία και μειωμένη γνωστική λειτουργία από τον γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο, η μελέτη έδειξε επίσης, για πρώτη φορά, ότι αυτά τα ευρήματα δεν σχετίζονται με την υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΣΚΠ . Δηλαδή, τα άτομα με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα ΣΚΠ έχουν χειρότερη στοματική υγεία, αλλά δεν οφείλεται σε άμεση σύνδεση με μειωμένη γνωστική λειτουργία. Οι ερευνητές βρήκαν αυτό το εκπληκτικό και αντίθετο με αυτό που είχαν προβλέψει στην αρχή της μελέτης. Αυτό τονίζει την ανάγκη για έγκαιρη αξιολόγηση της στοματικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας σε άτομα με ΣΚΠ, έτσι ώστε να μπορούν να ξεκινήσουν κατάλληλες παρεμβάσεις και να παρέχεται υποστήριξη.
Θα ήταν ενδιαφέρον να συνεχιστεί αυτή η εργασία σε άτομα που ζουν με προοδευτικούς τύπους σκλήρυνσης κατά πλάκας και με άτομα που ζουν με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας μεγαλύτερης διάρκειας, για να καθοριστεί εάν τα ευρήματα είναι καθολικά για τη ΣΚΠ ή εάν υπάρχουν ανάγκες ειδικά για τον προοδευτικό πληθυσμό της ΣΚΠ.
Εν τω μεταξύ, οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης της ΣΚΠ είναι καλύτερα ενημερωμένες για να παρέχουν πληροφορίες σε άτομα που ζουν με ΣΚΠ, υπογραμμίζοντας πώς η διατήρηση της στοματικής υγείας μπορεί να επηρεάσει θετικά τη γενική υγεία και ευεξία, και τα δύο απαραίτητα για την καλή ζωή με ΣΚΠ.
Πηγή : www.msaustralia.org.au
0 Σχόλια