Εάν θέλετε να παραμείνετε δραστήριοι με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, ακολουθεί μια σύνοψη ορισμένων από τους διαφορετικούς τύπους άσκησης που μπορείτε να δοκιμάσετε και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να σας ωφελήσουν.
Στο παρελθόν, τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας συμβουλεύονταν να αποφεύγουν την καταπόνηση. Θεωρήθηκε ότι, δεδομένου ότι πολλά άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας παρουσίασαν κόπωση και διαπίστωσαν ότι τα συμπτώματά τους επιδεινώθηκαν, ήταν καλύτερο να αποφύγουν δραστηριότητες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν κουραστικές.
Αποδεικνύεται ότι αυτή δεν ήταν καλή συμβουλή. Η τακτική, μέτρια άσκηση είναι πλέον γνωστό ότι αποτελεί σημαντικό μέρος της διατήρησης της καλής υγείας και ευεξίας για τα άτομα με ΣΚΠ. Υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα ΣΚΠ, καθώς και στη γενική ποιότητα ζωής.
Πώς μπορεί η άσκηση να βοηθήσει με τα συμπτώματα της ΣΚΠ;
Έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες για να εξεταστούν τα οφέλη διαφορετικών ειδών άσκησης για άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Μπορεί να είναι δύσκολο να συγκριθούν αυτές οι μελέτες, αλλά γενικά έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι πολύτιμη για τα άτομα με ΣΚΠ.
Η μέτρια άσκηση έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη δύναμη, την κινητικότητα και τη λειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστης για άτομα με ήπια έως μέτρια ΣΚΠ. Η άσκηση είναι επίσης χρήσιμη στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αυτό μειώνει τις πιθανότητές σας να αποκτήσετε συννοσηρότητες και μπορεί επίσης να μειώσει τον αντίκτυπο ορισμένων συμπτωμάτων της ΣΚΠ, όπως ο πόνος και η κόπωση.
Η άσκηση είναι καλή για το μυαλό και τον εγκέφαλο, όχι μόνο για το σώμα. Γενικά, η άσκηση έχει βρεθεί ότι είναι νευροπροστατευτική, βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, βελτιώνει την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας, την οπτικοχωρική μνήμη, την εκτελεστική λειτουργία και τη γνωστική ευελιξία. Αυτές οι ενισχύσεις μπορεί να διαρκέσουν για αρκετές ημέρες μετά την άσκηση.
Αερόβια προπόνηση
Οι αερόβιες ασκήσεις είναι δυναμικές ασκήσεις όπου ανεβάζεις τον καρδιακό σου ρυθμό. Αυτό μπορεί να σημαίνει τρέξιμο, χορό ή ομαδικό άθλημα όπως ποδόσφαιρο.
Η αερόβια άσκηση είναι ιδιαίτερα καλή για την καρδιαγγειακή υγεία. Η αερόβια άσκηση μέτριας έντασης έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει γρήγορα την αρτηριακή πίεση και την αναλογία υγιών λιπών στο αίμα. Μειώνει επίσης την ποσότητα λίπους που αποθηκεύεται στο σώμα και μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Ανάλογα με τον τύπο της άσκησης, η αερόβια δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργική κινητικότητα, την οπτικοχωρική μνήμη, τον όγκο του εγκεφάλου, την κόπωση και την ποιότητα ζωής των ατόμων με ΣΚΠ.
Οι δυναμικές προπονήσεις οδηγούν σε βελτιώσεις στην ισορροπία και τον συντονισμό. Μπορεί να υπάρχουν περαιτέρω οφέλη στο ότι η βαθύτερη αναπνοή που κάνετε με αυτό το είδος δραστηριότητας μπορεί επίσης να ενισχύσει τους μύες του πυρήνα και τη στάση σας. Η αερόβια άσκηση βελτιώνει την ικανότητα βάδισης, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την προπόνηση με αντιστάσεις για την ενίσχυση των ποδιών.
Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης, περιλαμβάνει αερόβια προπόνηση σε πολύ σύντομα ξεσκάσματα και έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αποτελεσματική στη φυσική κατάσταση και την απώλεια βάρους με άλλες αερόβιες ασκήσεις. Η θεωρία είναι ότι ασκείσαι όσο πιο σκληρά μπορείς για τέσσερα λεπτά, κάνεις ένα μικρό διάλειμμα και επαναλαμβάνεις πολλές φορές, εστιάζοντας σε διαφορετική άσκηση κάθε φορά. Για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, αυτή η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της υπερθέρμανσης.
Προσπαθήστε να διατηρείτε τακτική αερόβια δραστηριότητα, καθώς τα θετικά οφέλη μειώνονται αμέσως μετά τη διακοπή της άσκησης.
Προπόνηση ενδυνάμωσης
Γνωστή και ως προοδευτική προπόνηση αντίστασης, ή προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις όπου σηκώνετε βάρη, χρησιμοποιείτε το σωματικό σας βάρος για να ασκηθείτε (όπως sit-ups ή push-ups) ή να τραβήξτε πάνω μια ελαστική ταινία. Ο στόχος είναι να χτίσετε και να δυναμώσετε τους μυς σας.
Η μέτρια άσκηση ενδυνάμωσης βοηθά στην ισορροπία και τη στάση του σώματος και επίσης βοηθά στην καταπολέμηση της κόπωσης. Οι μύες που δεν χρησιμοποιούνται τακτικά εξασθενούν και στη συνέχεια απαιτούν περισσότερη ενέργεια για την εκτέλεση εργασιών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο παρακμής, καθώς ένας ήδη αδύναμος μυς που δεν χρησιμοποιείται θα εξασθενήσει περαιτέρω, μια διαδικασία γνωστή ως ατροφία.
Η προπόνηση δύναμης βελτιώνει τη γενική κόπωση, τη γνωστική κόπωση και επίσης αυξάνει τη συνδεσιμότητα μεταξύ των περιοχών του εγκεφάλου σε άτομα με ΣΚΠ. Θεωρείται ότι η αυξημένη συνδεσιμότητα του εγκεφάλου μπορεί να προστατεύσει από την κόπωση και τη μελλοντική γνωστική έκπτωση.
Τα θετικά αποτελέσματα της προπόνησης με αντίσταση διαρκούν αρκετές εβδομάδες μετά τη διακοπή.
Προπόνηση αντοχής
Η προπόνηση αντοχής εκπαιδεύει το αερόβιο σύστημα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή σας ανθεκτικότητα και κάνει επίσης τους μύες πιο αποτελεσματικούς. Θα περιλαμβάνει τακτική, σταθερή αερόβια άσκηση, όπως ποδήλατο, κολύμπι ή τζόκινγκ. Θα ξεκινούσατε συνήθως με μικρότερες αποστάσεις και τον χρόνο που αφιερώνετε στην άσκηση και αυξάνετε σε μεγαλύτερες περιόδους άσκησης.
Με την πάροδο του χρόνου, η προπόνηση αντοχής βελτιώνει την ικανότητά σας να ανακάμπτετε από την προσπάθεια, αν και πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην υπερβάλλετε τον εαυτό σας πολύ γρήγορα.
Η προπόνηση αντοχής έχει αποδειχθεί ότι παρέχει οφέλη στην ικανότητα βάδισης σε άτομα με ΣΚΠ. Όταν τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας μελετήθηκαν κάνοντας συνδυασμό προπόνησης αντοχής με προπόνηση αντίστασης ποδιών, βρήκαν βελτιώσεις στην κινητικότητα, την ισορροπία και τον συντονισμό.
Όπως και με άλλες μορφές άσκησης, η διακοπή της προπόνησης αντοχής γενικά έχει ως αποτέλεσμα να χάνονται τα οφέλη με την πάροδο του χρόνου.
Πηγή: mstrust.org.uk
0 Σχόλια