Μπορεί να έχετε αναζητήσει την ΣΚΠ στο διαδίκτυο και να διαβάσατε για συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά που αντιμετωπίζετε. Κάποιος στην οικογένειά σας μπορεί να έχει σκλήρυνση κατά πλάκας και ανησυχείτε ότι μπορεί να το πάθεις και εσύ.
Ακολουθούν ορισμένες ερωτήσεις που γίνονται συχνά από άτομα που ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν ΣΚΠ. Εξετάζουμε τα κοινά πρώιμα σημάδια της ΣΚΠ και τον τρόπο διάγνωσης.
Είναι τα συμπτώματά μου τα πρώιμα σημάδια της ΣΚΠ;
Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών συμπτωμάτων, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν μόνο έναν μικρό αριθμό κατά τη στιγμή της διάγνωσης και δεν θα συνεχίσουν να τα βιώνουν όλα.
Μερικά από τα πιο κοινά πρώιμα σημάδια είναι:
- κόπωση (είδος εξάντλησης που είναι δυσανάλογη με την εργασία που έχει αναληφθεί)
- σκοντάφτετε περισσότερο από πριν
- ασυνήθιστα συναισθήματα στο δέρμα (όπως καρφίτσες και βελόνες ή μούδιασμα)
- επιβράδυνση της σκέψης
- προβλήματα με την όραση.
Υπάρχουν και άλλα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά αυτά εμφανίζονται λιγότερο συχνά νωρίς στην πορεία της πάθησης.
Όλα αυτά τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι συμπτώματα άλλων ιατρικών καταστάσεων. Εάν ανησυχείτε ότι έχετε συμπτώματα σκλήρυνσης κατά πλάκας, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας ώστε να μπορέσετε να λάβετε τη σωστή διάγνωση. Δεν υπάρχει οριστικό τεστ για την ΣΚΠ και η διάγνωση θα περιλαμβάνει την εξέταση των διαφόρων συμπτωμάτων και τον αποκλεισμό άλλων εξηγήσεων. Αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει κάποιο χρόνο.
Σε ποιον πρέπει να μιλήσω για τα συμπτώματά μου;
Στην πρώτη περίπτωση, μιλήστε με τον γιατρό σας για τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε. Ο γενικός ιατρός δεν μπορεί να κάνει διάγνωση ΣΚΠ, αλλά μπορεί να αξιολογήσει τα συμπτώματά σας και να αποκλείσει εναλλακτικές καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλούν τα συμπτώματά σας.
Εάν ο γιατρός σας δεν μπορεί να αποκλείσει την ΣΚΠ μετά τις εξετάσεις που έχουν γίνει, μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν κατάλληλο ειδικό. Ένας νευρολόγος ειδικεύεται σε διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ΣΚΠ, αν και δεν είναι όλοι οι νευρολόγοι ειδικοί ειδικά στην ΣΚΠ. Εάν ο γιατρός σας δεν πιστεύει ότι τα συμπτώματά σας οφείλονται σε σκλήρυνση κατά πλάκας, μπορεί να σας παραπέμψει σε άλλο ειδικό εάν το θεωρεί πιο κατάλληλο.
Μάθετε περισσότερα σχετικά με την οδό προς τη διάγνωση και τις εξετάσεις που μπορεί να ζητηθούν στην ενότητα μας για τη διάγνωση της ΣΚΠ.
Πώς μπορώ να προετοιμαστώ για ένα ραντεβού;
Το φάσμα των συμπτωμάτων που μπορεί να αντιμετωπίζετε μπορεί να είναι συντριπτικό και μπορεί να είναι δύσκολο να κατανοήσετε πώς σας επηρεάζουν.
- Πριν από το ραντεβού, μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων, σημειώνοντας:
- ποια συμπτώματα αντιμετωπίζετε και πόσο καιρό πριν ξεκίνησαν
- πόσο συχνά και πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα
- είτε έρχονται και φεύγουν είτε είναι πιο επίμονα
- η σοβαρότητα των συμπτωμάτων - αυτή μπορεί να είναι μια απλή κλίμακα, όπως 1 για καλές ημέρες έως 5 για κακές ημέρες
- πώς τα συμπτώματα επηρεάζουν τις καθημερινές δραστηριότητες
- οτιδήποτε φαίνεται να προκαλεί συμπτώματα ή να σας κάνει να αισθάνεστε χειρότερα ή καλύτερα
Αξίζει επίσης να σημειωθεί:
- άλλες καταστάσεις υγείας που μπορεί να έχετε
- οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε - τόσο με συνταγή όσο και χωρίς ιατρική συνταγή
- ιατρικές καταστάσεις που επηρεάζουν άλλα άτομα στην οικογένειά σας
Η προετοιμασία αυτών των πληροφοριών εκ των προτέρων μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε καλύτερα τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε και μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ραντεβού σας. Ίσως θέλετε να ετοιμάσετε μια σύντομη περίληψη των καταχωρήσεων του ημερολογίου σας. Αυτό θα πρέπει να είναι σε ένα μόνο κομμάτι χαρτί, ίσως ως λίστα ή πίνακας. Θα μπορούσατε να το δώσετε στον επαγγελματία υγείας σας ως επισκόπηση.
Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την αβεβαιότητα;
Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να βρεθεί μια διάγνωση για τα συμπτώματά σας. Μπορείτε να μιλήσετε με αρκετούς επαγγελματίες υγείας και να κάνετε μια σειρά από εξετάσεις. Δεν θα είναι όλες αυτές οι εξετάσεις εξετάσεις για ΣΚΠ. Για παράδειγμα, η ΣΚΠ δεν μπορεί να διαγνωστεί με μια εξέταση αίματος, αλλά μπορεί να έχετε κάποιες από αυτές για να αποκλείσετε άλλες πιθανές εξηγήσεις για τα συμπτώματά σας.
Η κατανόηση του πώς πηγαίνει το ταξίδι σας στη διάγνωση μπορεί να είναι χρήσιμη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
- Στο τέλος ενός ραντεβού, μάθετε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και ποιες περαιτέρω δοκιμές μπορεί να δοκιμάσετε
- Εάν χρειάζονται περαιτέρω ραντεβού
- Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι, ζητήστε από τον επαγγελματία υγείας να σας εξηγήσει, ίσως με διαφορετικό τρόπο
- Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο χειρισμού της διάγνωσης, μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό σας να σας παραπέμψει σε διαφορετικό ειδικό για μια δεύτερη γνώμη.
Μπορεί να αισθάνεστε αγχωμένοι ή να ξεμείνετε από το να ζείτε με ανεξήγητα συμπτώματα. Εάν συμβαίνει αυτό, μιλήστε με τον γιατρό σας για το εάν μπορείτε να παραπεμφθείτε σε έναν σύμβουλο για να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε αυτήν την αβεβαιότητα.
Τι γίνεται αν δεν κάνω διάγνωση;
Μερικές φορές είναι θέμα παρακολούθησης και αναμονής για να δούμε πώς αναπτύσσονται τα συμπτώματα, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διάκριση της ΣΚΠ από τις άλλες πιθανότητες. Όλα αυτά μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικά και ανησυχητικά, αλλά είναι μια αρκετά συνηθισμένη εμπειρία.
Εάν οι επαγγελματίες υγείας σας δεν είναι σε θέση να σας κάνουν μια διάγνωση αυτή τη στιγμή, θα πρέπει να μπορείτε να συμφωνήσετε μαζί τους ένα σχέδιο. Για παράδειγμα, μπορεί να συμφωνήσετε ότι ένα ραντεβού παρακολούθησης πραγματοποιείται σε έξι μήνες ή ένα χρόνο, αλλά με την επιλογή να έρθετε σε επαφή νωρίτερα εάν έχετε σημαντικά νέα συμπτώματα ή επηρεαστείτε πιο σοβαρά.
Θα είναι δική σας ευθύνη να συνεχίσετε να πιέζετε για μια διάγνωση, ενώ αναγνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι πάντα απλό και μπορεί να πάρει χρόνο. Βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε με ποιον επαγγελματία υγείας να επικοινωνήσετε, εάν τα συμπτώματά σας αλλάξουν ή επιδεινωθούν.
Υπάρχουν θεραπείες για τα συμπτώματά μου;
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ορισμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν πριν επιβεβαιωθεί η διάγνωσή σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για το τι μπορεί να γίνει για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα που αντιμετωπίζετε τώρα.
Πηγή: mstrust.org.uk
0 Σχόλια