Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια, αυτοάνοση νόσο που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας φλεγμονή, αυτοάνοια και καταστροφή του μυελού των νευρώνων. Η πάθηση παρουσιάζεται συνήθως με επεισόδια εξελικτικής αυξανόμενης αναπηρίας, και τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν από άτομο σε άτομο.
Όσον αφορά τον γενετικό κίνδυνο, υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά δεν είναι το μόνο κριτήριο που επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι γενετικοί παράγοντες παίζουν έναν ρόλο, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως οι περιβαλλοντικοί και οι ηλικιακοί παράγοντες, η «Βιταμίνη D» που παίζει σημαντικό ρόλο.
Σε όλο τον κόσμο νοσούν συνολικά 2.3 εκατομμύρια άτομα και είναι πιθανό ότι υπάρχει σημαντικός αριθμός επιπρόσθετων αδιάγνωστων περιστατικών (κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, στις οποίες η πρόσβαση σε εξειδικευμένες νευρολογικές υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη). Η συχνότητα εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας ποικίλλει σημαντικά σε διαφορετικούς πληθυσμούς.
Πολλοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, και αντιθέτως, κάποιοι με οικογενειακό ιστορικό δεν εμφανίζουν ποτέ τη νόσο. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η γενετική προδιάθεση μπορεί να αλληλεπιδρά με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως οι ιοί, οι έκθεση στον ήλιο, και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής.
Συνεπώς, ενώ η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίξει έναν ρόλο, δεν είναι καθοριστική για τον κίνδυνο εμφάνισης της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Είναι σημαντικό να έχετε επαρκή πληροφόρηση και συμβουλές από ειδικούς υγείας, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ή αν ανησυχείτε για τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.
Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και ο οργανισμός μας την παράγει όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Βιταμίνη D μπορούμε επίσης να πάρουμε από τη διατροφή μας, από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια, τα αβγά και τα ενισχυμένα δημητριακά. Οι ηλικιωμένοι, οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν, καθώς και τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των πέντε ετών, είναι οι υποομάδες του πληθυσμού που εκτίθενται λιγότερο στο φως του ήλιου και πιθανώς χρειάζεται να λαμβάνουν συμπλήρωμα βιταμίνης D.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας εμφανίζεται συχνότερα σε χώρες που βρίσκονται μακριά από τον ισημερινό, χώρες όπου η ηλιοφάνεια είναι πιο περιορισμένη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές κατά πόσο η σχέση σκλήρυνσης και ηλιοφάνειας χαρακτηρίζεται από κάποιου είδους νομοτέλεια, καθώς άλλοι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες πιθανώς επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.
0 Σχόλια